AKTUELNO

Proces po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, koji je nastavljen ispitivanjem svedoka, izazvao je burne reakcije javnosti. Istoričari teško mogu da se saglase oko njegove uloge i da daju jasan odgovor da li je Nedić bio izdajnik.

Da bi se sagledala uloga Nedića u procesu okupacije Srbije u Drugom setskom ratu, mora se znati da je tada na snazi bilo nemačko vojno zakonodavstvo, koje je bilo obavezujuće, smatra jedan od svedoka u procesu za Nedićevu rehabilitaciju, istoričar Dragan Aleksić.

- Srpski zakoni su bili na snazi samo ako nisu bili u suprotnosti sa nemačkim. Dakle Milan Nedić je kao potčinjeni nemačkoj okupacionoj sili morao da postupa po nemačkim ratnim zakonima. Sve odluke su donosili Nemci, srpska uprava koje imala epitet vlade nije imala funkciju već je sprovodila nemačke naredbe koje su bile obavezujuće - objasnio je Aleksić.

Foto: Printscreen

On je istakao da je prema aktu o kapitulaciji, okupiranma terotorija morala da se povinuje okupatoru, te napomenuo da Nedićeva vlast nije imala ideoligiju.

- Ono što se u javnosti tumači kao ideologija bila je propaganda same vlade. Bilo je ideološkog delovanja Jugoslovenskog nacionalnog pokreta Zbor, odnoso Ljotićevaca, to se pripisuje Nediću - rekao je Aleksić i ponovio da tadašnja vlada nije imala izgrađen ideološki sistem.

Prema njegovim rečima, sve uredbe o Jevrejima su doneli Nemci, a Nedić je morao da ih potpiše. Pitanje je zašto se nije povukao iz vlade, dodao je Aleksić, ocenivši da činjenice treba staviti u istorijski kontekst.

- Osudjenik može da dobije kaznu od osam i od 40 godina zavisno od konteksta i motiva. Nedić je pred istražnim organima OZNE priznao da je sarađivao sa Nemcima, ali da bi pomagao Srbima, a ne zato što je verovao u njihovu ideologiju. Zaboravljamo i da je svojim zlaganjem spasio 400.000 Srba koji su iz Hrvatske i okolnih zemalja - naveo je Aleksić.

Kako je dodao, svako istupanje bi ga vodilo pred streljački stroj, a u najboljem slučaju u logor. Nedić nije mogao da osudi zločine NDH jer je to bila saveznička država, a Srbija je bila okupaciono podrručje.

- Prema definiciji izdajnik ili kvisling je onaj koji je imao svoju organizaciju pre rata sa ideologijom sličnom nemačkoj i pozivao Nemce da na okupaciju njegovu zemlju i postave ga na vlast. Nedić je treću po snazi armiju, branio je zemlju, on ne može biti kvisling - istakao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, navodi da je podsticao antisemitizam nemaju utemeljenje u činjenicama, netačni su i proizvoljni. - Pitanje rehabilitacije je stvar suda, koji treba da donese odluku. On nije osuđen, postojala je samo uredba - dodao je Aleksić.

Advokat Bojan Torbica međutim smatra da je vlada Milana Nedića donosila svoje uredbe, poput uvođenja prekog suda za sve ustanike, potom uredbu o oduzimanju imovine Jevrejima i Romima, pa uredbu kojom im se zabranjuje da rade u državnim organima.

Foto: Printscreen

- Nije apsolutno tačno da su samo izvršavani zakoni i uredbe Nemačke. Ukoliko je to istina, to je samo otežavajuća okolnost! Ukoliko je samo izvršavao sve što su mu Nemci rekli, nije čak ni kvisling, ni kolaboracionista, već običan sluga okupatora, koji je verno služio Hitleru i Trećem rajhu. Ako ništa nije mogao da odluči i ništa se nije pitao, ne znam koja je bila njegova svrha da bude predsednik izdajničke, profašističke vlade - rekao je Torbica.

Kako je dodao, Nedićeva vlada je bila pokret nemačkih poslušnika, bez ideologije, sa jakom propagandom.

- Primao je izbeglice, ali su samo nacionalno ispravnoi Srbi mogli da dobiju njegovu pomoć. Sa druge strane Nedić nije osudio zločine NDH nad ljudima u Hrvatskoj. Smatram da nije kvislnig, već običan poslušnik okupatora - istakao je Torbica.

Prema njegovim rečima, nemoguće je da bude rehabilitovan, jer je uredbom proglašen ratnim zločincem koji je sarađivao sa okupatorskim snagam,

#Milan Nedić

'