AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas u Palermu, na marginama Mediteranske konferencije OEBS-a, sa šefom italijanske diplomatije Andelinom Alfanom o odnosima dve zemlje i, kako je rekao, o međunarodnim organizacijama, a naročito Savetu bezbednosti UN kojim će sledećeg meseca predsedavati Italija.

Dačić je istakao da je ta tema za Srbiju važna jer je u toku neprincipijelan pokušaj da se izmeni format sednica Saveta bezbednosti o Kosovu.

Za Srbiju je, naznačio je Dačić, veoma važno da se o svim problemima koji postoje na Kosovu i Metohiji, dok postoji Rezolucija 1244 i Misija UN na KiM, raspravlja redovno i onako kako je i predviđeno tom Rezolucijom na sednicama Saveta bezbednosti.

- Neke zapadne zemlje pokušavaju da promene format održavanja sednica Saveta bezbednosti, bilo na način da se one zatvore, što znači da se raspravlja samo na zatvorenim sednicama u okviru SB UN ili da se one prorede i da ne budu na svaka tri meseca. Zato je nama veoma značajno da imamo razumevanje Italije, kao predsedavajućeg - rekao je Dačić.

Dačić je, osim sa Alfanom, u Palermu razgovarao i sa ministrima spoljnih poslova Moldavije, Malte i San Marina. Moldavija, dodao je, nije priznala nezavisnost KiM i nastaviće sa takvom politikom u narednom periodu.

#Ivica Dačić

#Ujedinjene nacije

'