AKTUELNO

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da Vlada postigla značajne ekonomske i političke rezultate, istakavši da Srbija ostaje na stabilnom spoljnopolitičkom kursu i da evroski put ne znači da ćemo ugroziti dobre odnose sa prijateljskim zemljama

- Cilj politike Aleksandra Vučića nije srljanje u Evropsku uniju, a da se pritom zanemare naši interesi. Nama je politički i ekonomski interes ulazak u EU, ali nećemo da se posvađamo sa prijateljima - istakao je Dačić gostujuću u Jutarnjem programu TV Pink.

On je objasnio da je ulazak u EU u ekonomskom smislu dobar za Srbiju jer će dobijati više nego što će davati, za razliku od Nemačke.

- Evropski put, međutim, ne znači da ćemo prekinuti saradnju sa Kinom ili Rusijom – podvukao je Dačić ukazavši da to niko od Srbije nije direktno zatražio, ali da u procesu evropskih integracija Srbija treba da usaglasi spoljnu poltiku sa politikom EU.

U nekim segmentima, dodao je, to nije u skladu sa našim intesima, poput uvođena sankcija Rusiji.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija započela pregovore sa EU 2014. godine, ali da dinamika nije zadovoljavajuća. - Imamo stručan tim, reforme se sprovode, ali pitanja političke prirode kao mač stoje nad našom glavom – rekao je Dačić te precizirao da se to pre svega odnosi na odnose sa Kosovom.

Dačić se osvrnuo i na nedavnu posetu predsednika Turske Srbiji, uz ocenu da je dobro da se odnosi dve zemlje poprave, imajući u vidu da Redžepo Tajip Erdogan nije bilo ranije toliko konstruktivan.

Komentarišući navode da Erdoganova poseta Srbiji neće doneti poene u EU, Dačić je rekao da se Srbija dosta žrtvovala za Evropu.

- Kada su Turci krenuli na Evropu, mi smo ratovali sa njima, imali smo Kosovski boj, izginuli tamo na Kosovu, branili smo Peštu i Beč oni su na kraju priznali Kosovo. Neka vode oni svoje bitke i borbe – rekao je Dačić.

Srbija je, dodao je, mala zemlja da rešava svetske probleme, i moramo da razmišljamo o svojim inetersima.

Kosovo više nije miljenik međunarodne zajednice

Dačić smatra da Prištini ne ide sve po planu i da je bitno da Srbija ostvari direktan kontakt sa predsednikom SAD Donaldom Trampom. - Očigledno je da prištinskim liderima ne ide baš onako kako su planirali. Oni misle da su svoj posao završili, da nema više potrebe da prave bilo kakve kompromise. Dovoljno je da se pojave i - eto - svi će da glasaju za njih - rekao je Dačić. On navodi da se slika promenila, da Kosovo više nije miljenik međunarodne zajednice, a da se na Srbiju više ne gleda kao na "loše momke". Prema njegovim rečima, razlog zbog čega je Kosovo odustalo od članstva u Unesku i Interpolu nije ni zbog kakvog dogovora, već zato što nisu imali većinu.

Srbija mora da se fokusira na Trampa

Dačić navodi da bi se propustila velika šansa, ako se ne ostvari direktan kontakt sa predsednikom SAD, Trampom.

- Srbija može da vidi bolje odnose sa Amerikom samo ako se fokusira na Trampa i njegovi administraciju. Kad to kažem, mislim na Tilersona i Pensa, ne na Stejt department, zato što u Stejt departmentu i dalje rade ljudi koji su pisali sve što se dogodilo u proteklih 20 - 30 godina. Oni neće promeniti svoje mišljenje ni za jotu. Oni i dalje misle da su za sve u pravu i ako se sada ne uradi nešto direktno sa novim američkim predsednikom, mislim da ćemo izgubiti veliku, veliku šansu - rekao je Dačić.

#Ivica Dačić

'