AKTUELNO

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da je izjava kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je nemoguće nastaviti dijalog sa Srbijom bez uključenja SAD, poziv Americi da podseti Evropsku uniju da je "posao nezavršen".

- Haradinaj kuca na otvorena vrata. Amerika je uvek pratila dijalog i bila prisutna. Sada Kosovo traži ono što Amerika sprema, ne znaju sve detalje, ali daju podršku Americi i zahtevaju jaču ulogu Amerike, izjavio je Janjić agenciji Beta.

On je ocenio da SAD sigurno neće u dijalogu preuzeti ulogu Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Dodao je da Amerika još uvek nema do kraja definisan format za novu fazu dijaloga i da tek sada definiše svoju poziciju i nivo na kojem će se uključiti, kroz rad na platformama i strategijama.

Pročitajte još: ALEKSANDAR VULIN ZA PINK: Erdogan ceni ličnu hrabrost Vučića i zbog toga je spreman da nam pomogne (VIDEO)

Janjić je rekao da pretpostavlja da će po jedan predstavnik Nemačke i jedan Amerike prisustvati svim glavnim sastancima, dok bi po rangu niži članovi iz timova pratili politički deo gde učestvuju pregovarači.

Osnivač Foruma za etničke odnose je kao motive za ovakvu reakciju Haradinaja naveo mnogo loših iskustava koje je Kosovo imalo sa EU, kao što je pitanje vizne liberalizacije i nepoštovanje postignutih dogovora.

Dodao je da je još jedan razlog to što sve više onih koji predstavljaju Evropsku komisiju govore o evropskim integracijama Srbije i Crne Gore, a zanemaruju Albaniju, Makedoniju i Kosovo.

Janjić je ocenio da je posebno jak motiv kriza u Španiji izazvana referendumom o nezavisnosti Katalonije u kojem je, kako je ocenio, EU pokazala potpuno odsustvo bilo kakvog zajedničkog stava i napora birokrata iz Brisela da shvate šta se dešava u zemljama Evropske unije.

- To je posebno jak motiv za kosovske Albance da se obrate Americi da podseti Evropsku uniju da je posao nezavršen, kazao je Janjić.

#Dušan Janjić

#Kosovo

#Ramuš Haradinaj

'