AKTUELNO

Šaban Maksumić, sudija Suda BiH u Sarajevu, član veća koje je prekjuče oslobodilo koljača i ratnog zločinca Nasera Orića, sumnjiči se da je tokom i posle rata u Bosni mučio i zlostavljao srpske zatvorenike u istražnom zatvoru "Viktor Bubanj"!

Kako prenosi agencija Srna, nekadašnji Centar javne bezbednosti Srpsko Sarajevo i Ministarstvo policije RS podneli su dve krivične prijave protiv Maksumića zbog sumnje da je zatvorenike Srbe zlostavljao, iznuđivao iskaze i naređivao stražarima da ih tuku i silom nateraju da potpišu unapred pripremljene izjave.

Prema podacima iz pomenutih prijava, Maksumić je sa još nekoliko sudija učestvovao u zverskom mučenju zatvorenih Srba, a potom se hvalio kako je "tokom noći peglao četnike"!?

- Maksumić se tereti da je iznuđivao iskaz od Sretka Damjanovića i lično naređivao stražarima da ga prisiljavaju i tuku dok ne potpiše unapred pripremljenu izjavu. On se tereti i da je u svojstvu predsednika Veća Okružnog vojnog suda u Sarajevu podržavao stanje protivpravnog zadržavanja Trive i Boška Guslova, produžavajući im pritvor uz paušalnu ocenu da se 'istraga nije mogla okončati iz opravdanih i objektivnih razloga', bez navođenja konkretnih razloga za određivanje pritvora - navodi se u izveštaju.

Sudija Maksumić se tereti i da je u svojstvu ovlašćenog službenog lica hapsio Srbe i onemogućavao im pravično i nepristrasno suđenje u Okružnom vojnom sudu smeštenom u objektima Okružnog vojnog zatvora takozvane Armije BiH.

- Ovim građanima nije izdavao zakonska rešenja o razlozima zadržavanja, odnosno određivanja mere pritvora i produženja iste. Potom su im izricane 'pravosnažne' presude bez valjanih dokaza o krivici. Time je Maksumić ohrabrivao pripadnike vojne policije takozvane Armije BiH na vršenje krivičnih dela protiv čovečnosti i međunarodnog prava nad građanima srpske nacionalnosti... - zaključuje se u dokumentaciji.

Postoje i svedoci

O Maksumićevom iživljavanju nad Srbima, navodi se u pomenutim prijavama, svedočio je Marko Mikerević, koji je tokom rata obavljao dužnost sudije porotnika u Okružnom vojnom sudu u Sarajevu.Takođe, jedna od preživelih žrtava Nada Tomić navela je da je Maksumić od nje iznudio lažnu izjavu na osnovu koje je kasnije osuđena.

#Bosna i Hercegovina

#Naser Orić

#Rat

#Sudija

'