AKTUELNO

Dan nakon što je kosovski predsednik žestko kritikovao međunarodnu zajednicu zbog neisupnjenih obećanja prema Kosovu, EU, SAD i Velika Britanija su ukazale na neuspehe institucija u Prištini za koje je, kako kažu, odgovoran Hašim Tači, piše prištinska Koha.

EU, SAD i Velika Britanije su, prema pisanju tog, lista odbacile Tačijeve navode da je Specijalni sud za zločine tzv. OVK formiran pod njihovim pritiskom i da je s tim u vezi bilo neke "trgovine".

Tači je, naime, dan ranije na predstavljanju izveštaja o tome kakva je percepcija građana Kosova o Specijlnom sudu za ratne zločine OVK, koji su sačinile nevladine organizacija, izjavio je da je na formiranje tog suda pristao da bi održao strateško partnerstvo sa SAD, EU i NATO.

Pročitajte još: VUČIĆ SA ERDOGANOM: Srbija je uvek za čiste odnose i čiste ruke! Naše prijateljstvo doneće velike rezultate! (FOTO)

Specijalni sud je osnovan za zločine tzv. OVK nad Srbima u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000.

Rezultati ovog istraživanja su pokazala da albanska zajednica smatra da će optužnice biti selektivne i nepotpune, dok Srbi izražavaju nepoverenje u tu pravosudnu instituciju.

Dve trećine, ili 69 odsto ispitanika srpske nacionalnosti veruje da je malo verovatno da će Specijalni sud za Kosovo doneti pravdu za srpske žrtve a čak 82.1 odsto ispitanika srpske nacionalnosti i skoro polovina ispitanika albanske nacionalnosti smatra da je ugrožena bezbednost svedoka koji će se naći pred Specijalnim sudom.

#EU

#Hašim Tači

#SAD

#Velika Britanija

'