AKTUELNO

U periodu smo apsolutno najboljih odnosa između Srbije i Turske, dve države uradile su sve što su mogle, potpisale su sve sporazume i politički odnosi su odlični, a na privrednicima je da iskoriste sve pružene mogućnosti, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

- Lopta je na penalu i ja mislim da vi treba da pucate taj penal. Dakle, na privrednicima je da iskoriste sve ove mogućnosti koje smo pružili - rekao je Ljajić na poslovnom forumu Srbija- Turska.

Prema njegovim rečima, dva su događaja koja su opredelila naše ekonomske odnose i koje mora da istakne, a radi se o dolasku Halk banke u Srbiju i o današnjem poslovnom forumu.

Dolazak Halk banke bio je najbolji dokaz koliko je Srbija stabilna, sigurna investiciona destinacija, smatra Ljajić i ističe da je druga prelomna tačka današnji forum, gde, kako je rekao, "nikada na jednom mestu, bar koliko on pamti u ovih 17 godina", nije bilo ovoliko kompanija sa jedne i sa druge strane.

- Nikada ovoliko ministara nije bilo na jednom mestu i nikada nismo imali dva predsednika koji prisustvuju ovako organizovanom forumu i ovo je šansa koju privrednici treba i moraju iskoristiti - rekao je Ljajić.

Zahvalio je predsedniku Srbije, tada premijeru Vučiću, koji je "jedne neuspešne pregovore oko preuzimanja Čačanske banke od strane Halk banke" vratio na početak, uvideo važnost dolaska jedne takve finansijske institucije i "zapravo tada kreću ovi unapređeni ekonomski odnosi".

- Pozivam sve turske investitore, da dođu i investiraju u Srbiju. Možda će vam drugi ponuditi bolje uslove, ali nigde nećete naći situaciju da predsednik države posećuje svaku investiciju bar dva-tri puta. Mi se tom investicijom bavimo dok ste god u Srbiji. Želimo da ste vi zadovoljni, ostvarujete profite, jer vi doprinosite oporavku srpske ekonomije - rekao je Ljajić.

Potpredsednik vlade kaže da, kao neko ko je "veteran u ovom poslu" i kao neko ko se dugo bavi odnosima Srbije i Turske, "sa zadovoljstvom može da kaže" da je ovo period apsolutno najboljih odnosa između dve zemlje.

- Nije uvek bilo lako, ti odnosi su bili puni oscilacija, a danas sa zadovoljstvom možemo da kažemo da na političkom nivou osnosi ne samo da napreduju, već su podignuti na nivo strateškog partnerstva, što je danas potvrđeno Sporazumom koji su potpisala dva predsednika - rekao je Ljajić.

#Rasim Ljajić

#Srbija

#Turska

'