AKTUELNO

Evropska unija dosad je donirala 80 miliona evra pomoći i podrške u suočavanju Srbije sa migrantskom krizom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa evropskim komesarom za humanitarna pitanja i upravljanje krizama Hristosom Stilijanidesom.

Nakon sastanka predsednik Srbije zahvalio se "velikom prijatelju Srbije" pre svega na snažnoj podršci koju pruža našoj zemlji.

- Pričali smo pre svega o migrantskoj krizi i postupcima Srbije prema izbeglicama. Treba da uradimo još mnogo, ali se nadamo podršci Evropske unije - rekao je predsednik, dodajući da je osnovno raditi na obrazovanju i školovanju dece migranata, sa čime je saglasan i Stilijanides.

Foto: Tanjug

Vučić se zahvalio čelnicima Evropske unije zbog ukupno 80 miliona evra pomoći za migrante.

- To je vrlo važna stvar i ogromna pomoć. Toliko novca nismo uzeli od srpskih poreskih obveznika, već od evropskih - rekao je predsednik, dodajući da je sa Stilijanidesom razgovarao i o tome šta će se dogoditi ako se broj migranata poveća, o mogućim kriznim situacijama i izazovima.

Predsednik je rekao da je na sastanku bilo reči i o putu Srbije ka EU, te da je zahvalan na podršci svih komesara i da se nada da će Srbija uspeti da ispuni sve uslove za članstvo.

Stilijanides je zahvalio predsedniku Srbije na toploj dobrodošlici i istakao da je razgovor bio konstruktivan, te da je saradnja na mnogim nivoima odlična.

Foto: Tanjug

- Junker je tokom govora u septembru istakao ogromnu ulogu Srbije na Zapadnom Balkanu i zaključeno je da je Srbija deo Evrope i ključni partner u upravljanju migrantskom krizom. Upravo je ova kriza bila razlog moje posete i glava tema sastanka sa Vučićem. Cenimo odnos Srbije prema izbeglicama i uviđamo da delimo isti moralni okvir i da se upravljamo istim moralnim kompasom. Ovde sam preneo tri poruke: pohvalio sam Vladu i narod Srbije na darežljivosti i neumornim naporima da pomognu izbeglicama. Vučićeva posvećenost donela je rezultate, u šta sam se uverio u Obrenovcu, Krnjači i ostalim humanitarnim centrima koje sam obišao. Drugo: ugovorio sam projekat od četiri miliona evra za zaštitu izbeglica u Srbiji. Treća poruka je da zajedno nastavimo da rešavamo osnovne uzroke izbegličke krize. Nažalost, za ovo postoji samo političko rešenje - rekao je Stilijanides.

On je dodao da je glavni cilj fokusirati se na uzroke problema u Siriji, Avganistanu, Iraku.

- Srbija zna kako je prolaziti kroz teška vremena, zato imate punu podršku EU - rekao je Stilijanides.

Stilijanides je, odgovarajući na pitanja novinara o dvostrukim aršinima EU u vezi sa Kosovom i Katalonijom, istakao da Srbija ima jasnu perspektivu ka članstvu, što je prepoznao i sam predsednik Junker.

Foto: Tanjug

- Moramo da se fokusiramo na dijalog Beograda i Prištine. Duboko verujem da je Srbija deo EU. Dolazim sa Kipra, znam za istorijske konflikte, prepoznajem osetljivost, ali istovremeno moramo da gledamo u budućnost naših naroda kroz evropsku perspektivu - rekao je Stilijanides.

Vučić je rekao da je Stilijanidesu saopštio da je Srbiji teško da razume različite aršine i da je cilj Srbije opstanak srpskog naroda i njegova budućnost. Pravde, kako je istakao, za Srbe i Srbiju nema.

- Pismo Evropskoj komisiji je završeno, naspisano, ostaje samo da se potpiše i pošalje, ali su nas španski prijatelji zamolili da ga ne šaljemo sada kako ne bismo kvarili njihovu poziciju. Španija je nama pomogla oko Interpola, Uneska i svega što se zbivalo u EU, tako da je to naša obaveza i dužnost - rekao je Vučić.

On je rekao da i te kako prati komentare Edija Rame, koji se iščuđava nad napretkom Srbije ka EU iako nismo priznali Kosovo, izjavom hrvatskog političara da je "četnik", te da EU sve vreme na to ćuti.

Foto: Tanjug

- Ovo govorim kako bih došao do slučaja Nasera Orića. Moja uloga je da ne kažem najstrašnije moguće reči. Očigledno je da životi ubijenih nisu vredni, da srpska suza nema roditelje, da ćemo za pravdu morati da se borimo sami, te da će Srbija uvek biti jedina optuživana, iako je najviše Srba nastradalo na prostoru bivše Jugoslavije. Mi nastavljamo, ne da kukamo, već da radimo, da napredujemo jedinstvom i razvojem ekonomije - rekao je Vučić.

On je pozvao Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu ružnu reč protiv Bošnjaka, već da se potrude da sa njima grade budućnost.

#Aleksandar Vučić

#Hristos Stilijanides

#Migranti

#Sastanak

'