AKTUELNO

Za manje od nedelju dana premijerka Srbije Ana Brnabić dostaviće, tokom posete Briselu, zvaničan dopis Evropskoj komisiji povodom stava da slučajevi Kosova i Katalanije nisu uporedivi, jer je Španija članica EU, a Srbija to nije bila, a nije ni sada, u vreme samoproglašenja kosovske nezavisnosti.

Prema onome što se do sada moglo čuti od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prema porukama sa konsultacija koje je održao, Beograd će pozvati Brisel da kaže da li je primena međunarodnog prava univerzalna ili važi, selektivno, samo za članice EU, a države članice EU - da, posle Katalonije, preispitaju odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Šanse da Srbija dobije jedini moguć, pozitivan odgovor na te zahteve su, jasno je, ravne nuli.

Stav pravnih eksperata je da je obrazloženje Evropske komisije neodbranljivo s gledišta međunarodnog prava.

Ukoliko je, uopšte, reč o međunarodnom pravu.

"Odgovor na pitanje - kako ne može Katalonija, a može Kosovo - glasi: Onako kako je Srbija/Jugoslavija mogla 1912, 1913, 1918. i 1944/45. a nisu mogle zemlje koje su izgubile te ratove ili nisu imale solidne saveznike. Da, takvi su međunarodni odnosi" - zabeležio je Bojan Đurić.

Ta ocena je na tragu komentara predsednika Srbije na izjave iz Prištine, poput, na primer, "obećanja" da će Albancima s juga Srbije omogućiti kosovske pasoše.

"Oni mogu sve to da pričaju dokle god imaju velike zaštitnike u inostranstvu, ali međunarodno pravo treba da postoji i mora da se poštuje", rekao je Vučić.

Ističe, da Srbija nema takve zaštitnike i da je izložena pritiscima sa svih strana:

"Zbog njihove nečiste savesti prema našoj otadžbini mi smo dužni da trpimo, da slušamo pritiske, da im se ponekad povinujemo, nekada ne, a kada to ne uradimo da budemo označeni kao 'unijati Evropejci' ili ne znam šta već drugo, samo zato što smo čuvali svoju rodnu grudu", rekao je Vučić.

Dodaje da su u utorak u Varni svi govorili o Srbiji, jer, kako je primetio, svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda.

"A, da li će se neko drznuti da to i kaže, ne znam, ali mi smemo, hoćemo i moramo to da kažemo, jer imamo samo jednu Srbiju i zato moramo da pošaljemo to pismo", poručio je Vučić, više puta ističući da ne očekuje da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije.

Nema izvinjenja Brisela, uverena je i Aleksandra Joksimović predsednica Centra za spoljnu politiku:

Međunarodne organizacije ili države kada se već odluče na priznanje neke države veoma teško ulaze u reverzibilne procese, naročito u aktuelnom međunarodnom kontekstu, kaže Joksimović i ističe da zato ne očekuje bilo kakvu izjavu iz Evropske komisije koja bi govorila u prilog tome da je došlo do grešaka u prošlosti od strane onih koji su išli ka rešenju vezanom za nezavisnost Kosova.

Ona, po istom principu, veruje da će i članstvo Srbije, kao i Crne Gore, uslediti jer je to EU zacrtala u svoj plan, i jednom kada to učini - ona će uraditi sve da plan i realizuje.

Joksimović istovremeno ukazuje da je za Srbiju veoma važno da u međunarodnim odnosima ima snažna prijateljstva i snažne saveze, koji će, kaže, "svojim političkim delovanjem sprečiti bilo kakvu vrstu secesije, otcepljenja...".

"Članstvom u Evropskoj uniji Srbija će postajati sve snažnija i u tom kontekstu repektabilnija", zaključila je Joksimović.

#EU

#Kosovo

#Srbija

'