AKTUELNO

Predsednici Srbije i Grčke istakli su da je prijateljstvo dve države na vrlo visokom nivou i da će se i dalje raditi na intenziviranju odlične saradnje dve zemlje po svim aspektima.

Predsednik Grčke Prokopios Pavlopulos započeo je danas dvodnevnu posetu Srbiji, a svečani doček upriličen je ispred Palate Srbija.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Nakon dočeka predsednici su razgovarali tet-a-tet, zatim su se obratili medijima.

- Doživljavam vas kao iskrene prijatelje i molim vas da se osećate kao kod kuće. Već 150 godina imamo istinski bratske odnose, nema između nas otvorenih pitanja, a danas su naši odnosi važniji nego ikada. Srbija je zahvalna i predsedniku Grčke i Grčkoj zbog podrške celovitosti Srbije, podrške Srbiji na putu ka EU i verujem da ćemo nastaviti istim ili jačim intenzitetom - rekao je Vučić obraćajući se novinarima nakon sastanka sa grčkim predsednikom.

Foto: TvPink Printscreen

Vučić je zamolio da Grčka prihvati da se Savet za saradnju dve države održi u Beogradu što je pre moguće i da se pripremi dokument o strateškom partnerstvu.

- U svim dosadašnjim razgovorima govorili smo o infrastrukturnim povezivanjima, trgovinskoj razmeni, koja je u 2016. bila rekordna, a ove godine očekujemo da završimo na blizu 450 miliona evra, što će biti novi rekord - rekao je predsednik Srbije, dodajući da ipak nije zadovoljan i da uvek može bolje.

On je podsetio na odličnu saradnju kada je reč o turizmu, te da sama činjenica o broju turista govori o tome koliko Srbi vole Grke.

Foto: Tanjug

Pavlopulos se zahvalio na gostoprimstvu ističući da Grci i Grčka pridaju veliki značaj unapređenju odnosa dve države.

- Želim i nadam se da će sledeća poseta grčkog predsednika Beogradu biti upriličena kada Srbija bude članica EU. Ove godine Srbija i Grčka slave 150 godina prijateljstva i nadam se da će u najkraćem roku zasedati Savet za saradnju u Beogradu - rekao je predsednik Grčke.

On je istakao da su dve stvari trenutno ključne: priključenje Srbije Evropskoj uniji, kao i priključenje ostalih balkanskih država Evropskoj uniji.

- Grčka je spremna da pruži maksimalnu pomoć Srbiji na putu ka EU - istakao je Pavlopulos.

On je rekao da su Grci pokazali da su pravi Evropljani, te da je Grčka dosta žrtvovala zbog EU, pa je i logično da ima ključnu ulogu u savezu.

Foto: TvPink Printscreen

- Grčka želi jedinstvenu Evropu i stvaranje kraka jugoistočne Evropske unije, ali je svaki narod dužan da poštuje legitimitet, pravo, principe Evrope. Kada je reč o odnosu Beograda i Prištine bitno je da se poštuje duh rezolucije, pre svega sada kada imamo Kataloniju kao primer - rekao je predsedik Grčke medijima.

On je istakao da je Grčka svoja nacionalna pitanja iznela Evrospkoj uniji, a jedno od njih je kiparsko pitanje.

- Želimo što pre rešenje ovog pitanja, ali u skladu sa evropskim nasleđem i pravom. Da li je moguće da postoji članica EU koja ima vojne trupe na svojoj teritoriji, a smatra se ravnopravnom sa ostalim članicama? Ne! To nije prihvatljivo i stav Grčke je da vojne trupe ne smeju da budu na Kipru - rekao je Pavlopulos, dodajući da Grčka jedino traži poštovanje evropskog prava i granica.

Predsednik Grčke podsetio je na slučaj Makedonije koja želi da bude članica EU, a ne želi da promeni svoje ime, i na slučaj Albanije koja krši evropsko pravo i samim tim čini štetu učlanjenju u EU.

- Grčka podržava njihova učlanjenja, ali politika mora da bude drugačija. Ovo su ključna pitanja i za nas i za Evropu, a za prevazilaženje problema potrebno je razgovarati i sarađivati, te Srbija i Grčka mogu u vezi sa tim da budu odličan primer ostalima - rekao je predsednik Grčke.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa situacijom u Kataloniji i njenom uticaju na Evropu i Balkan, Pavlopulos je rekao da smatra da svi narodi koji pripadaju Evropi imaju zajedničku vezu, te da tu istu Evropu ne treba da koriste za rešavanje problema.

Predsednik Vučić je kratko rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Kraljevine Španije, kao što je Španija stajala uz integritet Srbije.

Pročitajte još: Vučić na otvaranju puta u Laktašima: Ne vršim pritiske ni na koga, pa ni na Dodika!

- Ono što je za nas problem jeste sledeće: Evropska komisija je proglasila legalnim otcepljenje Kosova iako je nezavisnost proglašena bez referenduma, a sada je upravo stigla informacija da je referendum u Kataloniji proglašen nelegitimnim. Šta sad da pitam kad odem u Brisel? Zašto je Srbija najgore tretirana? Šta da kažem svom narodu koji vidi svoju budućnost u EU iz mnogo razloga? Srbi na ova pitanja, nažalost, neće dobiti odgovor - rekao je Vučić, dodajući da su "mogli da se igraju kada su se prekrajale granice na Balkanu, a danas, kada je mečka zakucala na njihova vrata, njima nije do igre".

Foto: TvPink Printscreen

- Srbiji ostaje da se bori za svoju budućnost, da sarađuje sa komšijama, da zahvali za podršku zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da gleda kako da rešava probleme, a ovo je najbolji primer licemerja i dvostrukih aršina svetske politike. Kada sam poslednji put bio u poseti Putinu, bio sam u isto vreme kada i nemački političar Zigman Gabrijel. Mene su napali da sam otišao kod Rusa, a Gabrijela niko nije ni pomenuo. Mada, Srbija je valjda već navikla na dvostruke aršine - rekao je predsednik Srbije.

O transparentima "Vojvodina-Katalonija", Vučić je rekao da je verovatno da neki Srbi na severu dobro žive, imaju novca da odu u Barselonu, da budu politički aktivni, te da je zbog njihovog dobrog života jako srećan.

Kada je reč o ruskim MiG-ovima, on je rekao da će moći da kaže da oni pripadaju srpskom vazduhoplovstvu tek kada slete na teritoriju Srbije, ne precizirajući hoće li to biti danas. On je podsetio da Srbija nije ni imala vazduhoplovstvo do pre nekoliko godina, a da je danas i te kako opremljena.

#Aleksandar Vučić

#Grčka

#Sastanak

#predsednik

'