AKTUELNO

Katalonija ne odustaje od referenduma. Ministar spoljnih poslova regionalne vlade Katalonije Raul Romeva najavljuje da će 1. oktobra Katalonci masovno glasati na referendumu o nezavisnosti, uprkos pokušajima Madrida da to spreči.

Doktor Aleksandar Raković, istoričar, za Pink ističe da će referendum na neki način biti održan, ali da ostaje da se vidi u kom obliku će on biti.

-Španska policija, civilna garda i druge institucije u Španiji, dobile su naređenje da spreče održavanje refernduma. Da se zapečate biračka mesta da ne može da se glasa. Međutim, koliko vidimo iz vesti koje dolaze iz Katalonije, čak su se vatrogasci javili da obezbeđuju ta mesta da glasanje na referendumu bude omogućeno. Pučdemon, premijer Katalonije, je obećao da će do glasanja doći i onda nakon toga je obećao da će 48 sati posle referenduma Katalonija proglasiti nezavisnost – rekao je Raković.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Prema njegovim rečima, Španija je u Kataloniju uputila 3.800 policajaca i oni se nalaze stacionirani na velikim kruzerima uz obalu Katalonije.

-To je vrlo interesantno. Ako dođe do otcepljenja Katalonije, odnosno do priznavanja, to će otvoriti Pandorinu kutiju i domino efekat, i možemo da pretpostavimo da će doći do dalje dezintegracije zemalja zapada – navodi Raković.

Raković je dodao i to da Španija je imala nameru da policiju u Kataloniji stavi pod svoju kontrolu, ali da se oni odupiru tome.

On navodi da se i ETA oglasila koja je rekla da je Španija tamnica noroda.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Španija po Ustavu je nedeljiva i ne postoji mogućnost održavanja referenduma ukoliko se sve strane o tome ne slože. S tim u vezi Španija poštuje svoj Ustav i neomogućava referendum Kataloniji. Drugo je pitanje da li jedan narod koji hoće da ode, a Katalonija nesumljivo hoće da ode iz Španije, mora da dobije to pravo i da ode, i da stvori svoju državu. Oni su dve nacije. Situacija je kompleksna i nju treba da sagledavamo iz naše perspektive odnosa prema Kosovu i Metohiji – rekao je Raković i dodao, osvrnuvši se na izjavu Trampa, da bi bilo lepo ukoliko bi Španija ostala kao jedinstvena država.

-Tramp je rekao da bi Španija trebalo da ostane jedinstvena država, ali sa druge strane je rekao da ne bi trebalo ograničavati pravo na glas građanima Katalonije.

Raković smatra da Srbija prema ovom pitanju treba da se ponaša kao Španija koja nije priznala Kosovo i Metohiju.

-Srbija može da prizna Kataloniju samo ukoliko je Španija prizna, znači tek posle Španije, a nikako pre toga. Videćemo šta će se dešavati u narednim danima – zaključuje Raković.

#Katalonija

#Priznanje

#Srbija

#Španija

'