AKTUELNO

Izbori za Grad Beograd još nisu raspisani, ali o njima se sve više priča. Veliku temu zaokupila je tema ko će sa kim u koaliciju, ali i način na koji će se izveštaviti vezano za predstojeće izbore.

Jakša Šćekić, novinar, rekao je da sve što je vezano za izbore u glavnom gradu Srbije može, kako je istakoa, da bude lakmus za političku situaciju u zemlji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Mnogi će pažljivo posmatrati kako će proći izbori u Beogradu, šta će biti rezultati i konačan ishod tih izbora. Izveštavaće se onako kako će se izveštavati. Ali mi moramo da se naviknemo na jednu stvar koja se dešava u svetu. U fragmentaciji medija, mediji polako, a to je odavno poznato kod štampanih medija, sada se dešava i u elektronskim, polako mediji zauzimaju političke strane i gledaoci, odnosno čitaoci se opredeljuju da tako i kupuju određenu novinu. To znači nije ništa novo. U ovoj poplavi medija, digitalizaciji, u fragmentaciji medija to se dešava i moramo da se priviknemo na to – smatra Šćekić.

Prema njegovim rečima tako će biti i za predstojeće izbore gde će jedni biti za kandidata SNS, a jedni za kandidata opozicije.

-Da li će opozicija ići u jednoj koloni ili više to sada ostaje da se vidi. Ali, jednostavno mi moramo da se naviknemo na tako novo pozicioniranje medija – dodaje Šćekić.

Žarko Rakić, V.D. glavnog i odgovornog urednika Politike, navodi da Politika danas na naslovnoj strani nema temu vezanu za izbore u Beogradu.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-To je veoma bilo lako odlučiti, jer izbori nisu još ni raspisani i u ovom trenutku novina kao što je Politika nema razloga da se bavi izborima i da se bavi spekulacijama da li će biti jedna, dve, deset kolona opozicije, kao i ko će da bude kandidat vladajuće stranke. To su sve neke teme kada izbori budu raspisani i kada bude krenula prava kampanja. Ono što je primetno jeste, a kolega Šćekić je u pravu, da se poslednjih izbora mediji su opredeljivali, ne baš otvoreno kao u SAD, ali je moglo da se prepozna ko za koga navija, ko je kome naklonjen, kome se daje veći prostor. Tako će biti i sada, možda i otvorenih poziva da se ne glasa za jednu određenu političku opciju – ističe Rakić i dodaje da se Politika nikada neće baviti na taj način nekim političkim fenomenom ili političkim događajem.

-Mi pokušavamo da damo informaciju više i da našim čitaocima omogućimo da na osnovu toga donesu odluku na onaj način na koji misle da je najbolje za njih i državu.

#Beograd

#Izbori

#Jakša Šćekić

#Žarko rakić

'