AKTUELNO

Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, zvani Faraon iz Pionirskog parka - dok je službovao na čelu glavnog grada, planira da uđe u izbornu bitku za Beograd. Đilas uveliko kroji strategiju za izborni boj u glavnom gradu i za kampanju je već spremio budžet od čak deset miliona evra - saznaju "Novosti".

Iako Đilas javno poručuje da još nije prelomio da li ulazi u trku, prema našim informacijama, on je preko svojih ljudi od poverenja uspostavio kontakte sa nizom lidera opozicije, od kojih traži da se okupe ispod njegovog "izbornog kišobrana" i složno ga podrže u trci za najvažniju fotelju u Starom dvoru.

Prema nezvaničnim tvrdnjama, do kraja ove nedelje moglo bi da dođe i do zajedničkog susreta Đilasa sa Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem i Draganom Šutanovcem. Navodno, dogovor sa liderom Pokreta slobodnih građana i bivšim šefom diplomatije je praktično postignut, ali Đilas želi da okupi što širi front, u kojem bi bile stranke i demokratske i tzv. patriotske opozicije. Već su, posredno, kažu naši izvori, uspostavljeni kontakti i sa DSS, Dosta je bilo, Dverima i nizom manjih opozicionih stranaka.

Đilasu je posebno važno da iza njega stane i DS, jer ta stranka ima najrazrađeniju infrastrukturu i jedina sama može da pokrije skoro 1.200 biračkih mesta, koliko će ih biti na izborima u Beogradu.

U DS za "Novosti" tvrde da "ni posrednih ni neposrednih kontakata sa Đilasom do sada nije bilo" i poručuju da su oni otvoreni za sve dogovore koji će doprineti smeni vlasti u Beogradu. Ali, dodaju, poučeni iskustvom iz prošlosti, pripremaju se za samostalni izlazak na birališta.

Pod kontrolom stručni rad u opštim bolnicama

Političke karte do kraja ne otkrivaju ni u drugim strankama na čiju podršku Đilas računa. Iz Dveri poručuju da će odluku o nastupu na izborima doneti kada oni budu i zvanično raspisani.

Zasada se ne oglašava ni Jeremić, koji je ranije poručivao da ima "mnogo razloga da bude ogorčen na Đilasa, koji ga je izbacio iz DS", ali da "nema pravo ni na kakve lične hirove i lične stavove i da bi trebalo da bude dobrodošao svako ko je iskren i prava opozicija".

Za poslanicu Sandu Rašković Ivić, međutim, nema dileme:

- Ako opozicija uspe da se dogovori oko jednog kandidata i ako to bude Đilas, koji će nam predstaviti svoju platformu i tim, to ću podržati.

Izbori u Beogradu i mogućnost kandidovanja Đilasa bili su tema i jučerašnje sednice Skupštine grada. Šef odbornika demokrata Balša Božović poručio je da je u vreme bivšeg gradonačelnika Beograd bio najveće gradilište u Evropi i da SNS napada Đilasa jer je "iza sebe ostavio velike rezultate, o kakvima sadašnja vlast može da sanja".

Na to je gradski menadžer Goran Vesić uzvratio da je "za vreme Đilasa Beograd bio leglo korupcije":

- O njegovom radu građani su dali sud na izborima 2014, kada je od 110 odbornika dobio 22. Ni ja, ni Mali ne možemo da se poredimo sa njim, jer nikada ne možemo za četiri godine da napravimo dug od 1,2 milijarde evra. SNS će odneti ubedljivu pobedu na izborima.

#Dragan Đilas

#Predizborna kampanja

'