AKTUELNO

Predsednici Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Janoš Ader, sastali su se danas u Senti, gde se obeležava Dan opštine, a susret dva predsednika predstavlja nastavak saradnje dveju zemalja i potvrdu razvoja dobrih odnosa.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije dočekao je mađarskog kolegu ispred Gradske kuće, u kojoj su nakratko razgovarali, nakon čega će prisustvovati Svečanoj sednici SO Senta, kojoj, između ostalih, prisustvuju i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Foto: Tanjug

Mađarska je u prethodnom periodu izdvojila gotovo milion evra za tri kapitalna projekta u Senti, obnovili su lokalnu katolieku crkvu, dogradili zgradu gimnazije i Kamerno pozorište.

Foto: Tanjug

Dva predsednika imaće i bilateralni susret, a položiće i vence na Spomenik Senćanskoj bici i učestvovati na ceremoniji obeležavanja 320 godina od te bitke.

Foto: Tanjug

- Nije tajna i time se ponosim i hoću da naglasim da su odnosi Srbije i Mađarske danas najbolji u istoriji. Ti odnosi nisu plod slučajnosti niti bilo čijeg diktata, već činjenice da imamo odgovorne vlasti u obe zemlje. Srbija je mnogim svojim delima pokazala da mi Srbi dobro znamo i naučili smo da je naš put u Evropu vodio preko Mađarske. Nastavićemo da gradimo dobre odnose i sa komšijama i sa svim ostalim džavama sveta. Jaka Srbija znači jak Balkan. Srbija zna ko su joj pravi prijatelji i da dobro dobrim vrati. Hvala Mađarskoj na podršci, hvala građanima Srbije što su uz nas. Neka je večna slava herojima Senćanske bitke. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske, živela Srbija - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: TvPink Printscreen

Predsednik Mađarske, danas se, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, obratio na Svečanoj sednici u Senti povodom dana grada i obeležavanja 320 godina od Senćanske bitke.

- Srbija i Evropa može da računa na nas. Mi verujemo u saradnju za koju je Konrad Adenauer sa svežim iskustvom iz Drugog svetskog rata rekao - Evropa svoju bezbednost može pronaći samo zajednički i samo tako može odbraniti svoju slobodu i samo kao celina može naći mesto u svetu , to je dostojno po njenoj duhovnoj veličini - rekao je Ader.

#Aleksandar Vučić

#Janoš Ader

#Sastanak

'