AKTUELNO

Može se reći da se Srbija i Bosna i Hercegovina bolje razumeju, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sumirajući današnje razgovore sa državnim vrhom Bosne i Hercegovine, gde boravi u dvodnevnoj poseti.

Nakon tet-a-tet sastanaka sa članovima Predsedništva, predsednik Vučić je posetio Istočno Sarajevo i sa rukovodstvom tog grada razgovarao o tome kako Srbija može da pomogne.

- Nadam se da ćemo moći nešto da pomognemo i Trnovu i Sokolcu, Istočnom Starom Gradu, Istočnoj Ilidži, ali, neću da obećavam previše - rekao je Vučić.

Vučić je za Televiziju Pink rekao da je imao sadržajne razgovore sa rukovodstvom BiH i da očekuje da takva atmosfera vlada i ubuduće u odnosima dve države.

- Imali smo vrlo sadržajan i pošten razgovor. Bosna je posle Nemačke, Italije i Rusije naš najznačajni spoljnotrgovinski partner, a u regionu svakako najznačajniji. cilj nam je da dostignemo trgovinsku ramenu od dve milijarde - rekao je predsednik Srbije.

On je napomenuo da je jedna od tema razgovora bilo i rešavanje problema granica, ocenivši da je otvaranjem tog pitanja poslata jasna poruka EU da možemo da rešimo najkomplikovanije probleme.

- Nisam siguran da mi možemo u potpunosti da uđemo u njihove cipele, kao ni oni u naše, ali se trudimo. Danas je drugačija atmosfera...Taj politički napor daje rezultate, a to su mir i stabilnost i povećanje trgovinske razmene - istakao je predsednik Srbije.

Vučić je podsetio da su Srbija i BiH 2006. imale dvostruko manju trgovinsku razmenu i da je mnogo toga popravljeno da se dođe do današnjih rezultata.

On je uveren da je "nešto drugačije u odnosima dve zemlje", a svakako je, kaže, drugačija atmosfera.

Rekao je da je Srbiji važno da razvija prijateljstvo sa Bošnjacima, Hrvatima i svima drugima, i da je normalno da ima dobre odnose sa svojim narodom u toj zemlji.

Izrazio je zahvalnost, "beskrajnu", srpskom življu na srdačnom dočeku u Istočnom Sarajevu. Kako je dodao, video je nove zgrade u tom delu grada, mnogo ljudi, dece, srednjoškolaca, studenata...

- Lepo su me dočekali, beskrajno im hvala na tome. To je srpski živalj, to je rezumljivo", kazao je Vučić, istakavši da je i u Sarajevu imao dobar doček.

U Istočnom Sarajevu služio vojsku

Predsednika Srbije je, inače, služio deo vojnog roka u Istočnom Sarajevu.- Ovde u kasarni "Slobodan Princip Seljo", smo zadužili uniforme, a onda su nas vodili u drugu kasarnu...ovaj prostor sam prepoznao tek kada sam video ove dve zgrade u originalnom obliku - rekao je Vučić.

Upitan o napadima kojima je svakodnevno izložen, predsednik je rekao da ne može više da govori o toj temi i gubi energiju.

- Da li mislite da postoji bilo kakav odgovor koji će to da promeni? Tvrde da su srušili i veće...Ja sam za njih suviše mali, ali vidim da im ne polazi za rukom. Nikada im neće to poći za rukom, sam ću izabrati onog ko će me naslediti - dodao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

'