AKTUELNO

Oni su govorili o potencijalni problemima naše zamelje za ulazak u EU, kao i poseti Dejvida Mekalistera Srbiji.

Treba sada iskoristiti priliku i "gurnuti nogu" da se "vrata Evropske unije ne zatvore", treba otvarati poglavlja i imati aktivnu politiku prema zemljama EU, ocenio je novinar Jakša Šćekić govoreći o poseti izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju našoj zemlji Dejvida Mekalistera.

-Mekalister je izvestilac za Evropski parlament, vi znate da i u EU postoji nekoliko dilema - da li će se ići na proširenje, a ako se ide da li primiti sve najozbiljnije kandidate, a to su Srbija i CG ili samo jednu ili drugu zemlju, tako da sada treba iskoristiti svaku priliku i gurnuti nogu da se vrata ne zatvore, treba otvarati poglavlja, imati aktivnu politiki prema predstvanicima EU i aktivnu politiku u regionu. EU ne zove, nego vi, ako hoćete u EU morate ispuniti određene uslove. Tako da treba koristiti svaku priliku za to. .Junker nije pristalica velikog proširenja i sve zavisi od nas kako ćemo to da uradimo - ocenio je Šćekić u emisiji "Dobar dan".

Foto: Printscreen

Docent za međunarodnu politiku i bezbednost Srđan Perišić  nije se složio sa Šćekićem po pitanju toga da ulazak u EU baš u potpunosti zavisi od nas, da se nekada čini da oni nama drže ruku da mi jače kucamo

-Interes Zapada je da ovi prostor bude pod potpunom kontrolom ekonomski, bezbednosno, dakle, u interesu Zapad je da poklopi celokupni zapadni Balkan, a od naše volje to ne zavisi - ocenio je Perišić.

Foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, mi vidimo da je ovde glavni problem što Srbija i Banja Luka ne ulaze u NATO, to su alfa i omega, naglašava, svih dolazaka i Mekalistera i svih ostalih koji dolaze i da je to glavni problem Zapada kad posmatra Srbiju.

-Međutim, to ne znači da politika neutralosti će biti neodrživa, jer to već sada zavisi od nas - smatra Perišić.

Foto: Printscreen

-Upravo preko Makedonije se destabilizuje Srbija, i ma taj način se pritiska Beograd da jasnije kaže da želi ulazak u NATO, to je glavna stavka svih razgovora - ocenjuje on, dodajući da se politika sa Zapada neće promeniti, to je politika koja pritiska Zorana Zaeva i zvanično Skoplje da se tako ponašaju prema Srbiji.

Zaev i njegova vlada su poluga pritiska na Srbiju. S jedne strane imamo još jedan pritisak da Beograd odustane od aktuelne vlasti u Banja Luci, od Milorada Dodika i da podrži opoziciju - SDS i Mladena Ivanića kao prozapadne igrače u BiH, jer Zapad želi da razbije dejstvo i saradnju između Beograda i Banja Luke, smatra Perišić.

#Dejvid Mekalister

#EU

#Poseta

'