AKTUELNO

Izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića o potrebi razgraničenja Kosova izazvala je dosta polemike. Između ostalih, u raspravu su se uključili Marko Đurić, direktor kancelarije za KiM i Oliver Ivanović, ider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima izmedju Srba i Albanaca, poručuje lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Foto: Tanjug

On kaže da je njegova ideja kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.-O oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrazumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko -- naglasio je Dačić. Dačić je dodao da je predlog o razgraničenju jedini koji garantuje neku korist Srbima.

Povodom toga što iz Prištine ne stiže odobravanje za taj predlog, on naglašava da Priština misli da je dijalog pokrenut da bi Srbija priznala Kosovo. -U ime Vlade Srbije i predsednika Srbije, mogu da kažem da mi nikada nećemo priznati jednoglasnu proglašenu nezavisnost Kosova. Ukoliko žele da bez Srbije rešavaju stvari, zašto se poziva Srbija na sastanke u Briselu - pita se on.

Dačić: Razgraničenje trajno rešenje za konflikt Srba i Albanaca

Upitan da li bi predlog prihvatila Međunarodna zajednica, on kaže da ne vidi razloga zašto ne bi, iako je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica. -Rekao sam mu da nije zgodno da oni pričaju o tome jer su oni promenili granice Srbije... Kosovo nikada neće postati član UN, bez dogovora sa Srbijom, nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom", naglasio je Dačić.

Što se tiče ruskog stava, Dačić je izjavio kako će Rusija podržati svaki srpski predlog, zato sto je to predlog dogovora.

-Interesuju nas srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Zajednica srpskih opština, nadoknada za uzurpiranu imovinu. Ukoliko se prihvati taj model razgraničenja, trajno se eliminušu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju - zaključio je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić ukazuje da blokada pozitivnih društvenih procesa ide naruku onima kojima je u interesu dugoročna zarobljenost pokrajine u zamrznutom konfliktu.. Đurić kaže da će modaliteti rešavanja kosovskog pitanja imati posledice po čitav srpski narod i sve građane, zbog čega je, tvrdi, prirodno da svi društveni segmenti treba da budu uključeni u traženje odgovora na važna pitanja.

Foto: Tanjug

Đurić je u intervjuu "Jedinstvu" rekao da svi društveni segmenti treba da daju doprinos u davanju odgovora na pitanja kao što su "šta je to što mi kao kolektiv želimo", "šta smo u mogućnosti da dobijemo", "čega smo spremni da se odreknemo da bismo dobili ono što želimo".

Oliver Ivanović je, osvrćući se na predlog ministra Dačića izjavio da bi razgraničenje između Srba i Albanaca na Kosovu samo na mapi izgledalo dobro. -To su ona rešenja koja ljudi prave gledajući mapu i povlačeći flomasterom liniju, a zaboravljajući da se iza tog rešenja krije žrtva i patnja nekih ljudi. Mislim da Srbija ne sme sebi dozvoliti da prekrši sopstveni Ustav tako što će jednostrano da prizna južni deo Kosova. Po tom ''lakom rešenju'' sever bi pripao Srbiji da, kao, ne izgubimo sve. To su uprošćeni pristupi. Cenim Ivicu Dačića, mislim da je iskusan i pametan političar, ali u ovom slučaju on ide ka rešenju koje bi samo na mapi izgledalo dobro - ocenio je Ivanović.

Foto: Pink.rs

Ivanović je uveren da će se, što se tiče Kosova, ponoviti "kiparski model", jer je situacija veoma slična.Prema njegovim rečima, to je najbolje rešenje jer postojeće stanje nije konačno i takvo neće biti dok ga Srbija ne prihvati. On je dodao da je Srbiji potrebna platforma o Kosovu na duže staze koja bi uključila sve relevantne subjekte od crkve, SANU i pre svega predstavnike Srba sa Kosova.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković u izjavi za Pink.rs rekao je da smatra da je predlog ministra Dačića iako deluje nesimpatično, jedini racionalan i realističan. Stanković navodi da je reč o najracionalnijem predlogu ako imamo u vidu albansku maksimalističku politiku i neke nacionalističke zahteve koji zanemaruju realnost.

Foto: Beta

-Albanci nisu spremni na rešenje, a srpski nacionalistički krugovi neće da prihvate najrealniju opciju - ističe Stanković.

#Ivica Dačić

#Kosovo

#Marko Đurić

#Oliver Ivanović

'