AKTUELNO

Glavni koordinator mreže Antidot Milan Jovanović ocenio je da je Kosovo više služilo za unutrašnje političke sukobe i obračune nego da se stvarno razreši sam problem, dodajući da se to dešava i danas.

Glavni koordinator mreže Antidot Milan Jovanović rekao je da je poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji izuzetno značajan politički potez u ovom trenutku.

On je ocenio da je veoma važno da se krene u debatu o Kosovu, kao i da će u narednom periodu svako pokazati svoj trag.

Jovanović je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink podsetio da je još pre plana Martija Ahtisarija, Forum za bezbednost i demokratiju čiji je on bio direktor , istakao da treba pokrenuti dijalog o Kosovu, dodajući da se mnogi tadašnji predlozi nalaze u Briselskom sporazumu.

Jovanović je dodao i da je predsednik pokušao da ukaže i na taj problem, da je Kosovo više služilo za unutrašnje političke sukobe i obračune nego da se stvarno razreši sam problem, dodajući da se to dešava i danas.

- Velika je tenzija na Kosovu, zbog toga što oni sada moraju da se suoče sa sopstvenim zločinima koje su činili na tom prostoru – rekao je on.

Jovanović je rekao da je 2006. godine Forum za bezbednost i demokratiju objavio knjigu francuskog autora, Ksavijera Rofra, koja se zove „Albanska mafija, pretnja Evropi“, a u kojoj ima mnogo imena i prezimena iz aktuelnog političkog života Kosova koji se nalaze u toj knjizi, a koja je rađena na osnovu zapisa evropske policije. Tu nema „s“ od Srbije, i nekog upliva ovdašnje strane u percepciji prilika na Kosovu,  istakao je Jovanović.

- Videćemo kako će se, dalje klupko odmotavati, ali važno je da u nevoljama sastavljanja vlade u Prištini Srbi ostanu uzdržani, kao štoi su se sad i postavili. Bitno je da se napravi Zajednica srpskih opština na Kosovu, odnosno da se sporazum koji je postignut u Briselu počne i ostvarivati – rekao je Jovanovoić.

Govoreći o povlačenju takse za uvoz voća i povrća koje je pre nekoliko dana uvela, pa ukinula Hrvatska, Jovanović je ocenio da je to pobeda razuma i principa, a kojih bi trebalo da se pridržavaju sve strane koje se oko nečeg dogovore.

On je ocenio da je u tom smislu sprska premijerka Ana Brnabić vrlo smireno reagovala, pozivajući se na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u kom su jasno definisana sva prava koja mi imamo kao zemlja koja je u procesu pridruživanja EU.

Jovanović je naglasio i da je stabilna politika Srbije veoma mnogo doprinela takvom ishodu.

#Dijalog

#Kosovo

#Milan Jovanović

'