AKTUELNO

Ona je prokomentarisala aktuelnu situaciju u regionu, hrvatsku proslavu "Oluje" i očekivani odgovor Srbije na vancarinske barijere na uvoz voća i povrća iz Srbije.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, komentarisala je za TV Pink naslove današnje dnevne štampe i, govoreći o proslavi "Oluje" u Hrvatskoj istakla da su odnosi dve države dominantna tema svakog avgusta.

- Hrvati već 22 godine slave, dok Srbi 22 godine pate - rekla je Joksimović, dodajući da se dosta toga ipak promenilo.

- U Kninu je čak bilo hapšenja onih koji su uzvikivali ustaške pozdrave, Kitarović je rekla da treba da se poklone srpskim žrtvama, a postojala je i inicijativa da se Hrvatska izvini srpskom narodu. Retorika je drugačija, ide na bolje, i dobro je jer bi nas retorika zla vratila unazad - rekla je Joksimović za TV Pink.

Foto: TV Pink

Kada je reč o vancarinskim barijerama na uvoz voća i povrća iz Srbije, ona je podsetila da Hrvatska i Srbija dobro sarađuju na ekonomskom planu.

- Ovom odlukom nije ugrožena samo Srbija, već i ceo region, a međunarodna zajednica je saglasna da je ovo kršenje pravila. Danas će biti održan važan sastanak u Sarajevu. Ljajić je rekao da Srbija ne želi da uvodi kontramere, ali će sigurno nakon sastanka postojati pritisak na hrvastku stranu da ukine ove mere i ne šteti ekonomiji regiona - rekla je Joksimović.

Dobra je vest, kako je istakla, i to da postoji mogućnost da će Grabar Kitarović pozvati predsednika Srbije u posetu.

Foto: TV Pink

- Imali smo sastanak na mostu, dolazak predsednice na inauguraciju, a ova poseta bi značila još više za odnose sa Hrvatskom - rekla je Joksimović, dodajući da je ubeđena da se atmosfera u odnosima dve zemlje promenila.

Kako je istakla, u Evropskoj uniji je počeka da se menja svest o Zapadnom Balkanu, te da je jasno da je Srbija ključna za stabilnost čitavog regiona koja će povući i ostale zemlje u evrointegracije.

- EU će pokušati da sanira probleme u regionu kako bi se omogućio brži put za demokratizaciju društva - zaključila je Joksimović.

#Aleksandra Joksimović

#EU

#Televizija Pink

'