AKTUELNO

U nadležnosti Kancelarije biće razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave i informacionih sistema i infrastrukture državne uprave i službi Vlade.

Na današnoj sednici Vlade, doneta je Odluka o obrazovanju Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojim će predsedavati premijerka Ana Brnabić, kao i rešenje o imenovanju Mihaila Jovanovića za direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Foto: Printscreen Youtube

Jovanović iza sebe ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije, gde je bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj.

On je bio član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije i radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu predsednika Vlade.

U nadležnosti Kancelarije biće razvoj i funkcionisanje sistema elektronske uprave i informacionih sistema i infrastrukture državne uprave i službi Vlade.

Ona će biti pozicionirana kao centralna funkcija u Vladi koja direktno odgovora predsedniku Vlade.

Jovanović je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gde je završio i master studije. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Mihailo Jovanović je član Inženjerske komore Srbije sa licencama odgovornog projektanta i odgovornog izvođača telekomunikacionih mreža i sistema.

Pročitajte još: SNS: DS nema pijetet prema žrtvama "Oluje"

Dobitnik je nagrade Ministarstva za nauku, tehnologije i razvoj Vlade Republike Srbije 2002. godine na javnom pozivu za najbolje mlade istraživače i naučnike koji su svojim angažovanjem dali doprinos razvoju nauke i tehnologije, promenama u zemlji, kao i započetim reformama koji su ostali u zemlji i svojim angažovanjem doprinose njenom sveukupnom bržem razvoju i povezivanjem sa svetom". Autor je nekoliko knjiga, monografija i trideset stručno-naučnih radova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, elektronskog poslovanja i ekonomije.

Pored osmišljavanja, razvoja i implementacije kompletno novog poštanskog tehnološko-informacionog sistema i izgradnje regionalnih poštansko-logističkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, neke od referenci Mihaila Jovanovića u oblasti elektronske uprave su: uspostavljanje kvalifikovanih sertifikacionih tela za izdavanje kvalifikovanih elektronskih sertifikata i vremenskih žigova u Republici Srbiji, uspostavljanje centralnog sistema elektronskih matičnih knjiga, projekti: "Bebo, dobrodošla na svet", prijavljivanje građana za besplatne akcije i trgovanje hartijama od vrednosti, prijavljivanje građana u postupku podnošenja zahteva za restitucijom i tehničko-tehnološka podrška građanima u procesu digitalizacije TV signala.

Pored Odluke o imenovanju premijerke Brnabić za prersdsedavajućeg Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, doneta je i odluka da njeni zamenici budu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

#Ana Brnabić

#Direktor

#Vlada Srbije

'