AKTUELNO

Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica agencije "Sputnjik", u Jutarnjem programu komentarisala je pisanje dnevne štampe, a kao jednu od ključnih tema istakla je pisanje u vezi sa novim zaoštravanjem odnosa na relaciji Vašinton-Moskva, kao i najave zaoštravanja sankcija protiv Ruske Federacije.

Milinčić je istakla da ove sankcije kao i prethodne nanose veliku štetu Evropi, ali, kako ona navodi, tzv. gasne sancije, ili sankcije koje se odnose na energetski sektor, dodatno će veoma štetiti Evropi.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Ostaje da se vidi, to je za mene jedan test za Evropu koliko je ona samostalna i koliko je spreman da se bori za sebe. Rusija je i prošli put se trudila da ne reaguje trenutno i da ne bude onoi „utuk na utuk“, sankcije na sankcije. Uradila je ono što je njoj i pomoglo na neki način, jer je aktivirala svoju privredu. U ovom trenutku ove sancije mogui da budu i dosta štetne za Rusiju i Rusija će se sigurno potruditi da i odgovor bude adekvatan – rekla je Milinčić.

Prema njenim rečima, ovo se ne dopada Rusiji, a i bilo kome, ali njeno mišljenje je da je ovo oštriji odgovor u odnosu na prethodne.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Rusija obično ćuti dan-dva-tri, pa onda kad spakuje svoj odgovor videćemo koji je. U ovom trenutku se ne kaže šta će biti odgovor, ali da li će biti oštar to je sigurno – istakla je Milinčić i dodala da je energetski sektor najvažniji za privredu i ekonomiju cele Evrope.

-Ako vi njima onemogućite da koriste gas... Ovo je vrlo perfidna igra Amerike, a pravi uzrok je da se onemogući snabdevanje Evrope ruskim gasom i da onda Evropi bude onaj skupi američki gas jedina mogućnost. Ako ni zbog čega drugog taj gas je skuplji zbog puta koji mora da pređe, a još više dok se pretvori u tečni gas, dok se negde uskladišti. To je zaista komplikovana procedura i veoma skupa.

Milinčić je rekla da je od samog početka ove krize „igra“ zbog pitanja energetike.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Onda kad se krene u rat sve prerasta u nešto ozbiljnije – rekla je Milinčić.

Milinčić je navela da pored toga što je sve ovo udar na Rusiju, a posebno na Evropu, da je ovo najoštriji udar i na predsednika SAD-a Donalda Trampa.

-Tramp od početka nailazi na vezane ruke i šta god pokuša da uradi, ili ne može, ili mu ponište, ili onemoguće. tramp mora da se izbori u svojoj zemlji da li će biti predsednik ili neće. Ili će ga poštovati i dati da radi ili će mu izglasati impičment. Ajte neka se jednom reši. Ovako je to večita borba. Više ne znamo da li se oni više bore protiv Trampa ili protiv Rusije, protiv čega se oni borae i šta zapravo hoće. To ni Amerika u ovom trenutke ne zna – zaključuje Milinčić.

#Amerika

#Evropa

#Ljubinka Milinčić

'