AKTUELNO

Verovali ili ne, Turska će u avgustu početi snimanje mini-serije od šest epizoda o životu ratnog zločinca i prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića!

Prema rečima režisera Ahmeda Imamovića, Izetbegović neće biti prikazan kao političar, već kao "otac, suprug, suparnik u šahovskog partiji i za pregovaračkim stolom".

Drugim rečima, u budućoj romantizovanoj ekranizaciji Izetbegovićevog života, namerno ili slučajno, biće izostavljeni podaci i činjenice o stravičnim zločinima nad Srbima tokom rata u BiH 1992-95. godine!?!

- Serija prati Alijin život od Drugog svetskog rata, odnosno od 1944, pa sve do smrti 2003. godine. Obrađuju se poglavlja tranzicije društva, nestajanje i raspadanje jednih i nastajanja novih država, ali i priče o agresiji - poručio je Imamović, naglasivši da serija "Alija" ipak ne tretira Izetbegovića kao političara.

Komentarišući snimanje ove serije, Ivan Kostić, šef Odbora za Srbe u regionu, ističe da ovo predstavlja nastavak neoosmanlijske politike na Balkanu.

- Serija će sigurno idealizovati lik i delo vođe bosanskih muslimana i glorifikovati Izetbegovićev uspeh da formira prvu islamsku državu u Evropi, dok će relativizovati lošu stranu i zločine koje su Bošnjaci počinili nad Srbima. Ovaj projekat predstavlja demonstraciju moći turske spoljne politike, koja se već ogleda u emitovanju serija o Sulejmanu Veličanstvenom. Nisam primetio da se na domaćim televizijama prikazuju serije o našim junacima i vladarima - zaključuje Kostić.

Hrvati snimaju i seriju o Anti Gotovini

Podsetimo, Hrvatska snima i film i seriju "General", čiji je glavni junak zločinac Ante Gotovina, pod čijom komandom je u zločinačkoj akciji "Oluja" 1995. godine iz Hrvatske proterano više od 220.000 Srba. Početak prikazivanja serije na HRT predviđen je za 2018. godinu. Režiju i scenario potpisuje Antun Vrdoljak, koji je koristio knjigu Nenada Ivankovića "Ratnik, pustolov i general".

#Alija Izetbegović

#Film

#Skandal

#snimak

'