AKTUELNO

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Deđinag boravio je tri dana u Srbiji.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđiangom i izrazio zadovoljstvo što su politički odnosi dveju zemalja na najvišoj tački razvoja u istoriji, dostigavši nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva i čeličnog prijateljstva.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang je predsedniku Vučiću preneo srdačne pozdrave predsednika NR Kine Si Đinpinga i konstatovao da su odnosi dveju zemalja ušli u novu istorijsku fazu, o čemu svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišem nivou.

Foto: Tanjug

Kineski zvaničnik je rekao da je tokom svoje posete, koju smatra veoma plodonosnom, osetio iskreno prijateljstvo srpskog naroda. Dvojica sagovornika su konstatovali da su upravo takvi politički odnosi odlična osnova za razvoj ekonomske saradnje, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima.

Predsednik Vučić je rekao da Srbiju raduju razvojni uspesi Kine i na unutrašnjem i na spoljnopolitičkom planu i da je za Srbiju od najvećeg značaja da bude deo kineske međunarodne inicijative ''Pojas i put'', kao i učesnik u mehanizmu saradnje Kina - CIEZ.

Predsednik kineskog Parlamenta je istakao koliko Kina ceni doprinos Srbije u ovim međunarodnim projektima. On je rekao da će kineski zvaničnici nastaviti da ohrabruju kineske kompanije da ulažu u Srbiji.

Predsednik Vučić je istakao da je, zahvaljujući upravo kineskim ulaganjima, Srbija obnovila proizvodnju u Železari Smederevo i da modernizuje prugu Beograd - Budimpešta.

Predsednik Vučić je visokom kineskom zvaničniku zahvalio na kontinuiranoj i principijelnoj podršci kad je reč o Kosovu i Metohiji i ponovio podršku Srbije politici "jedne Kine". Dvojica sagovornika su naglasili značaj parlamentarne saradnje za razvoj odnosa Srbije i Kine i u tom smislu Protokola o saradnji dvaju Parlamenata, koji je potpisan tokom ove posete.

Na sastanku, kojim je završena zvanična poseta Srbiji predsednika Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga učestvovala je i predsednica Narodne Skupštine Republike Srbiije Maja Gojković.

#Aleksandar Vučić

#Džang deđiang

'