AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom. Vučić je tom prilikom doživeo veliku čast kada ga je potpredsednik Amerike ispratio do kapije bele kuće i mahao dok je odlazio automobilom.

Vučić je rekao da je Pens tim činom ukazao veliku čast srpskoj delagaciji i Srbiji.

- Imali smo dobar razgovor, znate da ja nisam optimista...veoma sam zadovoljan sadržajem i tonom razgovorea, kao i saglasjem oko većeg broja tema o kojima smo razgovarali. Čestitao sam predesedniku Trampu i Pensu na pobedi i rekao da je Srbija to dočekala sa oduševljenjem, kao i da Srbija nema anitamerieki odnos- rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, prvi nivo razgovora bili su odnosi u regionu, na drugom mestu su pričali o našim bilateralnim odnosima i kako da privučemo što veći broj američkih investitora.

Srbija ne može da odgovori svačijim zahtevima. Mi imamo nezavisnu politiku i ne možemo na sva pitanja da odgovorimo kako domaćin želi. Pens je bio veoma korektan i nije me nijednog momenta stavio u nezgodnu situaciju", istakao je Vučić.

Razgovarali smo, dodao je, o odnosima u regionu, o miru i stabilnosti u regionu I na koji način da pronađemo rešenje za stoogodšnje probleme koji nas muče, da te probleme ova naša generacija reši, da ne ostavimo budućim generacijama.

- Preneo sam mu da Srbi suštinski vide prosperitet, poboljšanje svoga položaja. Razgovali smo o tome koliko je važan mir i kakvu ulogu Srbija mora da ima u regionu. Mislim da ćemo imati značajniji priliv američkih investicija - rekao je Vučić.

Kako kaže, tema razgovora su bili i globani problemi sa terorizmom, kao i odnos prema Rusiji.

Otvoreno o odnosu sa Rusijom

- Govorio sam otvoreno, bez rukavica. Potpredsednik SAD je rekao u jednom trenutku da mu se sviđa što govorim otvoreno, ne birokratskim jezikom, rekao sam ono što ne mogu da kažem javnosti, nemojte sumnjati da sam štitio interese Srbije - istakao je Vučić.

- Moj posao je da Srbija ne bude suprotstavljena Americi, ali da sačuva svoju samostalnost. Moramo graditi bolje odnose sa SAD. Nisam o svemu govorio ono što bi voleli da čuju...Preneo sam da se Srbija ponekad oseća i ostavljeno i zapostavljeno, ali i poniženo - dodao je Vučić.

Na pitanje o slučaju Bitići, Vučić je rekao da je potpredsednik Pens bio toliko korektan i da ga ni u jednom momentu nije doveo u tešku situaciju, te da on nikada nije bežao od obaveza Srbije, ali je imao nameru da zaštiti naše interese.

Nije, kaže, na sve što je traženo odgovarao na pozitivan način, ali jeste na racionalan način. Pens je, ističe, dobro razumeo o čemu je pričao.

- Niste vi ovde da odgovarate kako neko želi. Moj posao je da Srbija ne bude suprotstavljena SAD. Srbija ima svoju nezavisnu politiku I mi ćemo se truditi ne samo da čuvamo, već I da gradimo prijateljstvo sa SAD - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će nastaviti istim tempom, jer ga je narod izabrao da radi, a ne da lenstvuje, već da se bori za svakog investitora i da predstavlja Srbiju u svetu.

Vučić i Pens dogovorili ličnu komunikaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom dogovorio da ubuduće imaju ličnu komunikaciju. On je ocenio da su njegovi razgovori sa američkim potpredsednikom u Beloj kući dodatno doprineli stvaranju većeg međusobnog poverenja. - Dogovorili smo nastavak naše lične komunikacije i mislim da je ovaj sastanak, posle važnih razgovora sa senatorima i kongresmenima, dodatno doprineo učvršćivanju srpsko-američkih odnosa, stvaranju većeg poverenja i još snažnijeg prijateljstva - rekao je on novinarima.

Amerika nije naš neprijatelj

- Amerika nije neprijatelj Srbije, moramo da se borimo za pozitivniji stav Amerike o Srbiji. Srbija mora imati stabilnu poziciju, ne sme biti ugrožena ni sa jedne strane - istakao je Vučić.

Kako je rekao, to je njegov posao. - Plata mi je 128.000 dinara, moja je obaveza da to narodu vratim na pošten način - istakao je Vučić.

Sastanak Vučića i Pensa svakako spada u red najvažnijih za Srbiju i dolazi samo mesec i po dana od kako je Vučić preuzeo dužnost šefa države.

Razgovorima s Pensom prethodili su susreti predsednika Srbije u Kongresu, koji su protekli u ohrabrujućoj atmosferi, sudeći po komentarima američkih senatora posle sastanka.

Razgovorima s Pensom prethodili su susreti predsednika Srbije u Kongresu, koji su protekli u ohrabrujućoj atmosferi, sudeći po komentarima američkih senatora posle sastanka.

Senator Kristofer Marfi iz Konektikata, demokrata, rekao je da u Senatu postoje neslaganja demokrata i republikanaca oko mnogih pitanja, ali ne postoji neslaganje oko želje za snažnim i dobrim odnosima SAD i Srbije.

- Spoznajemo da sva otvorena pitanja na Balkanu ne mogu biti rešena bez liderstva Beograda. Vučić je u poziciji da može biti taj lider, a mi demokrate i republikanci možemo da to podržimo - naglasio je Marfi.

Drugog dana posete Vašingtonu, predsednik Srbije, sastao se i sa predstavnicima organizacije Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje i razgovarao i sa kopredsedavajućim Srpskog kongresnog kokusa kongresmenom Ted Pumom i Emanuelom Kliverom. U kompaniji CISCO Vučić je prisustvovao potpisivanju Memoranduma o razumevanju.

Posetu prestonici Amerike započeo je juče susretom sa šefom Biroa nacionalne garde SAD Džozefom Lengjelom i general-majorom Markom Bartmanom, komandantom Nacionalne garde Ohaja.

#Aleksandar Vučić

#Sjedinjene Američke Države

'