AKTUELNO

Ko je pokretač nemira u Evropi i svetu i šta sa tim želi da postigne?, pitaju se stručnjaci.

Na samitu grupe 20 koji se održava u Hamburgu 7. i 8. jula, sastaće se lideri 20 industrijskih zemalja sveta, a među njima biće predstavnici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp, a jedna od glavnih tema je borba protiv terorizma.

Koliko je važno govoriti o terorizmu, ali i koliko će Samit uticati na Srbiju, koji će biti najteži zadatak kancelarke Angele Merkel? - neka su od pitanja na koje su pokušali da odgovore profesor sa Fakulteta za bezbednost dr Miroslav Bjegović, kao i dr Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju.

Bjegović je naglasio zasigurno jedna od gorućih tema za celu Evropu i region jeste borba protiv terorizma, tako da me raduje da su to stavili u prvi plan, jer samo dobra volja najačih zemalja bezbednosno obaveštajnih službi može da rešava ovaj problem.

Foto: Printscreen

-Videli smo kako se ponaša kosovska vlada i njeni zvaničnici povodom vesti da je Bagdadi ubijen. Regrutovano je oko 350 terorista za područja ISIS-ai i Al Nusre, a 30-ak dece ispod 18 godina, tako da je svima jasno šta se dešava na Kosovu, ja smatram za sve da je najvažnija dobra volja, ali na žalost postoje interesi, jer oni ostvaruju ekonomske dobiti - istakao je Bjegović dodajući da ako postoji dobra volja velikih da se pitanje terorizma smanji na minimum, kao i pitanje oružanih sukoba...

Dr Aleksandar Raković sa Instituta za noviju istoriju je rekao da kada govorimo o terorizmu SAD i Rusija imaju sasvim različite stavove koja je teroristička grupa prisutna u Siriji.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

-SAD podržavaju umerenu opoziciju koju Rusi smatraju terorističkom i Asad je smatra terorističkom grupom. U Siriji ima više takmičara nego na olimpijskim igrama, što je tužno, jer je ta zemlje bila jedna pristojna i razvijena zemlja dok SAD i Britanija nisu umešali da razbiju tu zemlju što su uspešno uradili - ocenio je Raković, dodajući da je MI6 potpuno promašila kada je reč o njihovoj politici prema Bliskom Istoku.

-Ono što su izazvale politike SAD i Velike Britanije je katastrofa, imamo 18 miliona ljudi koji beže iz tih zemalja, to je posledica pogrešne politike, još kada je SAD napala Sadama Huseina. Uterivana im je demokratija, da u zemlje te civilizacije uvedete evropski tip demokratije je gotovo nemoguće, u jednu zemlju kao što su Rusija ili Grčka ne možete da uterate isti tip demokratije kao na zapadu. Ne možete ta rešenja da primenjujete na našem prostoru, a kamoli u islamskim zemljama - istakao je on.

Po njegovom mišljenju, Zapad je doneo nasilje svetu i nasiljem je uvodio taj poredak.

-Zapad je svojom kolonijalnom politikom u svetu vladao nasiljem, doneo je taj zapadni sistem i neke vrednosti, ali je doneo i zlo - naglasio je Raković.

Bjegović je rekao da sada u svetu i Evropi imamo migracije, poprilično uzdrmanu Evropu i u bezbednosnom i ekonomskom smislu i zapitao se kome je cilj da uradi ko je pokretač svega toga i šta sa tim želi da postigne? Ko to nešto pokreće i šta sa tim želi da postigne?

#Bezbednost

#Svet

#Terorizam

'