AKTUELNO

Srbija je ostvarila dobar napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, a imajući u vidu da je sva energija sada usmerena na reforme i evropski put, uveren sam da postoji mogućnost da se u ovoj godini otvori još poglavlja, ocenio je za magazin "Kord" evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

Johanes Han ističe da je rukovodstvo Srbije odlučno u tome da ispuni preuzete obaveze, a to podrazumeva i one koje se odnose na vladavinu prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom, što su glavni činioci za postizanje mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

- Evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana je snažna i nesporna. Ovo su ponovili i lideri EU na sastanku Evropskog saveta ranije ove godine, kada su potvrdili svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana - predočio je Han.

Navodi da ne postoji unapred određeni vremenski okvir vezan za proces proširenja.

- Dinamika pregovora zavisi od napretka koji zemlje ostvare u sprovođenju neophodnih reformi. Kvalitet je važniji od brzine, ali ja uvek kažem da je dobro biti ambiciozan", ukazao je evropski komesar.

Pročitajte još: Dačić sa zamenikom šefa diplomatije Kuvajta: Jačati ekonomsku i investicionu saradnju!

Navodi da politika proširenja nastavlja da daje rezultate i u većini zemalja se ostvaruje napredak u pogledu reformi, iako različitim tempom.

Stalna posvećenost principu 'rešavanja osnovnih pitanja na prvom mestu' ostaje ključna za zemlje u procesu proširenja. Evropska komisija će nastaviti da usmerava svoje napore na oblast vladavine prava, uključujući bezbednost, osnovna prava, demokratske institucije i reformu javne uprave, kao i na ekonomski razvoj i konkurentnost", najavio je Han.

Govoreći o Berlinskom procesu, evropski komesar je rekao da on služi tome da podstakne program reformi, uvek u svrhu jačanja priprema svake zemlje da ostvari svoje ambicije u pogledu evropskih integracija.

U finansijskom smislu, dodao je evropski komesar, uložili smo sredstva u vrednosti od nekih 700 miliona evra za prioritetne investicije, kroz grantove EU vredne 350 miliona evra na samitima u Beču i Parizu.

- Cilj nam je da damo obećanu milijardu evra za grantove u oblasti povezivanja. Komisija namerava da pruži značajan finansijski doprinos agendi povezivanja u Trstu - rekao je Han

Ističe da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine najskorijom prilikom, sada kada su završeni predsednički izbori u Srbiji i parlamentarni izbori na Kosovu. Kao posrednik, EU očekuje da obe strane imaju konstruktivan pristup i posvećenost dijalogu.

#EU

#Johanes Han

#Srbija

'