AKTUELNO

Novoizabrani ministar za inovacije i tehnologiju, Nenad Popović, sastao se danas u Vladi Srbije sa ambasadorom Rusije, Aleksandrom Čepurinom, koji mu je čestitao izbor na novu funkciju i izrazio nadu da će sa te pozicije Popović još snažnije nastaviti da doprinosi razvoju najboljih ekonomskih i politickih odnosa Srbije i Rusije.

Foto: Tanjug

Ministar Popovic je zahvalio ambasadoru Čepurinu na čestitkama i istakao da unapređenje saradnje dve zemlje ostaje jedan od prioriteta novoizabrane Vlade Srbije.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Popović je naglasio da su inovacije i tehnologije ključni faktor konkurentnosti, te da ce se Srbija, kao što je to najavila predsednica Vlade Ana Brnabić, na svom putu razvoja nacionalne inovacione infrastrukture oslanjati i na znanje i tehnologije iz Rusije.

"Podizanje konkurentnosti nauke, istraživanja i inovacija u funkciji privrednog razvoja jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade", rekao je Popović.

VUČIĆ nakon sastanka sa Mogerini i Tačijem: Mora ozbiljnije i hrabrije da se razgovara o budućim odnosima. Tražio sam ubrzan pristup Srbije EU

"Da bi Srbija dostigla zemlje koje su lideri u ovim oblastima, poput zemalja EU, SAD, Rusije i Izraela, moramo puno toga da uradimo, ali je najvažnije što već sada imamo šta da ponudimo - a to je znanje mladih i kreativnih ljudi", naglasio je on.

"Zato nas fokus treba da bude na jos brzem razvoju kadrovskog potencijala u oblasti inovacija i tehnologija i to kroz stvaranje preduslova za praktično orijentisane programe na osnovnim akademskim studijama, kao i programe dualnog obrazovanja, koji su usmereni na pripremu kadrova u uslovima realne proizvodnje?, rekao je Popović i ukazao da se takvi programi vec sprovode u Rusiji.

Popović je istakao da ce jedan od glavnih zadataka njegovog kabineta biti stvaranje ambijenta za privlacenje i ohrabrivanje stranih investicija u istraživanje, razvoj i tehnološke "startapove", jer je to, prema njegovim recima, generator novih radnih mesta u Srbiji.

Foto: Tanjug

#Aleksandar Čepurin

#Nenad Popović

#saradnja

'