AKTUELNO

Mislim da je ovaj sastanak zapravo pokušaj Federike Mogerini da ispred EU sa jedne strane oživi proces, koji je Priština svojim neodgovornim ponašanjem blokirala, ocenio je Milovan Drecun, šef odbora za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i takozvani predsednik Kosova Hašim Tači sastaće se danas u Briselu.

U ovom neformalnom susretu srpski i takozvani lider Kosova razmeniće stavove o nastavku dijaloga i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i o širem razvoju događaja u regionu zapadnog Balkana. Može li posle ovog sastanka do dođe do relaksacije i odnosa između Beograda i Prištine?

Šef odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da je jako interesantno da je ovaj sastanak sazvan pre nego što je formirana takozvana vladau Prištini, jer ne znamo ko će je formirati, kakvi će biti stavovi te nove izvršne vlasti posebno prema srpskom narodu, prema odnosima sa Beogradom, prema tom briselskom procesu, prema ZSO...

Foto: Printscreen

-Mislim da je ovo zapravo pokušaj Federike Mogerini da ispred EU sa jedne strane oživi proces, koji je Priština svojim neodgovornim ponašanjem blokirala, kao i izjavama kosovskih čelnika, koje ukazuju na to da oni ne žele da prihvate briselski proces, da ne žele da dođe do njegovog nastavka, da se implementira ono što je dogovoreno i uveli su taj proces u jednu svojevrsnu blokadu.

-Mogerini pored toga što želi da oživi proces, ona šalje snažnu poruku albanskim političkim akterima, bez obzora ko će formirati tu novu takozvanu vladu, da ne mogu uopšte da odustanu od briselskog procesa, od njegovog nastanka, realizacije onog što je dogovoreno, to mora da se poštuje i da su za evropsku uniju neprihvatljive poruke koje koje daju i Kurti i Haradinaj vezano za ZSO i za briselski proces - rekao je Drecun u Jutarnjem programu Televizije Pink.

Predsednik koalcije raseljenih sa Kosova i Metohije Miloš Stojković je naglasio da ono što moramo da znamo je to da "mi njihove predstavnike, na žalost, ne možemo da biramo, bilo da je to Tači ili Haradinaj".

-Naš cilj je da sačuvamo žive glave dole, da osnažimo Srbe dole na Kosovu i Metohiji, da gradimo nova porodilišta, srpske škole - to je naš suštinski cilj, i na taj način podstičemo povratak. Moraćemo da progutamo knedlu, ako Albanci odluče da formiraju vladu. Mi moramo da branimo Srbe dole - istakao je on.

Foto: Printscreen

#Aleksandar Vučić

#Brisel

#Federika Mogerini

#Hašim Tači

#Milovan Drecun

#Sastanak

'