AKTUELNO

Kovačević: Ekonomski program je program rasta.Bilbija: Vlada jasno profilisana proevropski orijentisana.

Ekonomista Miladin Kovačević izjavio je danas da je ekonomski program koji je juče predstavila manadatarka Ana Brnabić dobar i pozitivan.

On je rekao da se očekuje da se do kraja godine završi Koridor 10, da će se nastaviti radovi na izgradnji pruge, Koridora 11.

Kovačević je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink rekao da u ekonomiji Srbija ima uzlaznu liniju rasta, da je od aprila taj rast i veći, kao i da je prerađivačka industrija na dobrom nivou, a to je kako kaže važan deo privrede i srce ekonomije, jer zapošljava ljude i povećava izvoz.

Foto: Printscreen

On je rekao da bitan element prdstavljaju i reforme javnih preaduzeća, koje su prioritet, dodajući da svi ti procesi nisu jednostavni.

Kada su u pitanju javna preduzreća, Kovačević je rekao da je RTB Bor, vrlo važan za istočnu Srbiju i da se tu traži jak strateški partner, dok je u EPS-u napravljen progam prema MMF-om planu na kome se radi, ali je dodao da to nije jednostavno jer treba smanjiti broj zaposlenih, spremiti otpremnine.

On je itakao da rejting zemlje zavsi od eknomskih reformi.

-Od toga će zavisiti i povećanje rejtinga zemlje, ako se nastave te reforme mi ćemo dobiti veći rejting u narednom koraku – ocenio je Kovačević.

Urednik dnevnog lista politika Bojan Bilbija ocenio je da je ključni momenat kada je reč o novoj vladi njena jasno profilisana proevropska orijentacija.

- Formiranje ministarstva za evropske integracije koje pokazuje jasan put Srbije ka EU rekao je Bilbija i daodao da predstoje ozbiljni poslovi u narednom periodu za članstvo u EU.

On je ocenio i da je dobo formiranje i ministarstva za ekologiju, jer Srbija mora ispuniti veoma stroge ekološke standarde koje zahteva EU, a kod nas je ta oblast, kako je ocneio prilično zapuštena.

Foto: Printscreen

- Vidim da je vlada struktuirana ka bržim evroskim integracijama – mišljenja je Bilbija.

PROČITAJTE JOŠ: Skupština danas nastavlja raspravu o vladi

Kovačević je rekao i da potezi koje je juče u ekspozeu najavila mandatarka Brnabić u kazuju na ekonomski rast, dodajući da ako se to ostvari u 2018. godini možemo očekivati samo 1 posto deficita.

#Ministri

#Premijer

#Skupština Srbije

#Vlada Srbije

'