AKTUELNO

Vlada Srbije imaće 18 ministarstva.

Narodni poslanici usvojili su Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije.

Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života gradjana i njihovo zdravlje. Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Pročitajte još: DAČIĆ: Logičnije da dijalog sa Prištinom bude na nivou predsednika

U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Ministarstvo privrede će preuzeti od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima koje je usvojio parlament predviđeno je i da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.

#Vlada Srbije

'