AKTUELNO

Kako je i kada "Kurir" počeo sa reketiranjem i ucenama, ko su mete i šta je cilj ovog lista?

Marko Matić iz medijske mreže Antidot izjavio je za televiziju Pink da je Srbija pogodna zona za formiranje različitih oblika organozovanja koji se nazivaju medijima, a da im je funkcija zapravo reketiranje i dobit od određenih meta. Postoji, kako smatra, niz paramedija koji se ne bave novinarstvom, a jedan od takvih je i list "Kurir".

Pročitajte još: OTVORENO PISMO GORANA GMITRIĆA ALEKSANDRU RODIĆU, vlasniku KURIRA i novopečenom političaru!

- Postoji geneza pre formiranja "Kurira". On nastaje 2003. godine, okuplja novinare bivšeg "Nacionala" sa namerom da se obstruira istraga ubistva premijera. Uspostavljaju se veze sa odmetnutim bezbednosnim strukturama, Dinkić postaje izvor ovog lista i tada počinje delatnost blaćenja određenih meta i reketiranje - podsetio je Matić, dodajući i da je i cena ovog lista veća od ostalih dnevnih listova, sa ciljem da se prikupi što više novca, te da su tekstovi tabloidni.

Kako je zaključio, list koji je nastao u vreme Sablje, uspeo je da preraste u samostalnog igrača, u Frankenštajna i medijskog monstruma.

Foto: TV Pink

U vreme Vojislava Koštunice "Kurir" je, kako je istakao, povezan sa tajkunskim krugovima i bavi se ucenama. Promenom vlasti 2008. godine, oni nastavljaju da deluju samostalno, sve dok se na naslovnoj nije pojavila vest da je sin Olje Bećković diler droge. Tada se sukob "Kurira" i Dinkića, koji za cilj ima da ovaj list obori.

- Od 2010. do 2012. nastaje nova etapa - napad na SNS. Za napade i reketiranje određenih ljudi, institucija, "Kurir" je uspostavio sistem plaćanja i postaje instrument za napade na vladu - smatra Matić.

Foto: TV Pink

On je podsetio na nekoliko primera reketiranja.

- Kod njih je skuplje neobjaviti nego objaviti tekst. Dođu do informacije o ljubavnim aferama, recimo, direktora firmi, a zatim ih ucenjuju i traže novac da o tome ćute - ispričao je Matić za TV PInk.

Pročitajte još: Miletović: Kampanja koju vodi Kurir je pokušaj SISTEMSKE DEMONIZACIJE vlade i Vučića (VIDEO)

Kako je podsetio, "Kurir" i "Blic" su 2012. godine bili pesnice kampanje protiv Nikolića, a nakon izbora okreću se reketiranju dojučerašnjih saradnika.

- Najnoviji napad na Vučića ima veze sa neisplaćenim porezom i utajom, što je krivično delo. Glavno za šta napada trenutnu vlast jeste diktatura, a da ona u Srbiji stvarno postoji, Kurir bi bio zatvoren za jednu noć - istakao je Matić.

Foto: TV Pink

Svako sprovođenje zakona u slučaju Rodića, kako smatra, predstavljeno je i biće predstavljeno kao gušenje medija.

#Aleksandar Rodić

#Kurir

#Marko Matić

'