AKTUELNO

Jovica Stanišić i Franko Simatović su nakon prvog suđenja bili oslobođeni svih optužbi ali je žalbeno veće tribunala tu odluku ukinulo i naložilo da im se suđenje ponovi, po istoj optužnici po kojoj se vodio i prvi postupak.

Ponovljeno suđenje nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću počinje danas pred Haškim tribunalom. Šta optuženi mogu da očekuju u ponovljenom postupku - advokat Toma Fila.

Kako je podsetio advokat Toma Fila, nakon prvog suđenja u maju 2013. godine obojica su bila oslobođena optužbi i pušteni na slobodu. Međutim, žalbeno veće je ukinulo tu odluku i naložilo ponavljanje postupka.

Foto: Printscreen

- Oni su bili optuženi da su snage pod njihovom kontrolom izvršile zločine u Hrvatskoj i BiH. Navodno su snage pod njihovom kontrolom bile Crvene beretke, Arkanova Srpska dobrovoljačka garda i Škorpioni – rekao je Fila, dodajući da je u toku postupka utvrđeno da optuženi nisu imali veze sa ovim jedinicama.

Kako je istakao, nijedan zločin se ne može dovesti u vezu sa Stanišićem i Simatovićem.

Pročitajte još: GLIŠIĆ I MILETIĆ ZA TV PINK: Beograd mora da nastavi politiku mira i stabilnosti (VIDEO)

- Drugostepenom presudom su utvrdili da su zločin izvršili sa umišljajem. Dokazi su sada isti, samo je sudsko veće promenjeno. Proces se ponavlja jer se sumnja da su Stanišić i Simatović članovi zajedničkog zločinačkog udruženja. Ovaj postupak će ići brže od prethodog, a najveći problem će predstavljati zdravstveno stanje Stanišića, koji boluje od raka – izjavio je Fila za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Kada je reč o očekivanjima, Fila smatra da će oni ponovo biti oslobođeni, podsećajući na slučaj sa Haradinajem, kome je suđeno dva puta i oba puta je presuda bila oslobađajuća.

- Nema dokaza da su Crvene beretke učinile bilo šta loše, i da jesu, nisu bile pod njihovom komandu - smatra advokat, očekujući da će proces trajati barem dve godine.

#Advokat

#Hag

#Suđenje

#Toma Fila

'