AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je njegov prethodnik Dragan Đilas zadužio grad za 1,1 milijardu evra, a da je on sa svojim timom vratio 455 miliona evra duga isključivo iz ušteda, bez dinara novih kredita.

Na Đilasovu izjavu da ga je nasmejala tvrđa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Siniša Mali bio najbolji gradonačelnik do sada, sam Mali kaže da mu to što je Beograd bio zadužen za 400, 500 ili više miliona evra, nimalo nije smešno.

"Pročitao sam ono što je Đilas rekao i vidim da je njemu smešno to što je zadužio Beograd za 400, 500 i više miliona evra. Meni tu ništa nije smešno, to su dugovi koje mi vraćamo protekle tri godine, svi građani Beograda i mnogo smo uspeli da uradimo u tom pogledu", rekao je Mali novinarima.

Mali dodaje da je Đilas zaboravio da kaže da nije zadužio Beograd samo prema bankama sa 400-500 miliona evra, već je zadužio i javna komunalna preduzeća i gradske opštine, i da je ukupan dug 1,1 milijardi evra.

VUČIĆ U KAZAHSTANU: Zajedničkom saradnjom imaćemo više posla! Zainteresovani su za Petrohemiju i saradnju u namenskoj industriji (VIDEO)

"Napravio je jedan haos u gradu koji ukupno iznosi 1,120 milijardi evra. Ne 400 ili 500 miliona evra, već 1,120 miliona evra. Sve je dokumentovano, sve piše", rekao je Mali.

Mali je naznačio da su on i njegov tim vratili 455 miliona evra, bez jednog dinara novih kredita, te da je "nečuveni" deficit od 20 odsto, koji je ostavio Đilas, smanjen na šest.

Dodaje i da je zatečen javašluk u javnim preduzećima, koja su 2013. godine, dok je Đilas bio gradonačelnik, u budžet grada uplatila 680 miliona dinara, a samo prošle godine 5,1 milijardu dinara, jer nema više nameštenih ugovora po kojima je novac umesto u budžet grada odlazio "nekim privatnicima iz javno-komunalnih preduzeća".

"E, to je velika razlika između Đilasa i ove gradske vlasti. Mi se ne zadužujemo, sve što investiramo, investiramo iz ušteda, a Beograd danas je jedno od najvećih gradilišta u Evropi, sa više od 500 aktivnih gradilišta", kaže je gradonačelnik.

U tom smislu, podsetio je na projekat Beorgad na vodi, Ikeu koja se otvara u julu, početak izgradnje starog saveznog MUP-a, gradnju hotela Hilton, "W" hotela, šoping mola na Adi, fabrike Meita u Obrenovcu i fabriku tekstila u Lazarevcu, koji zapošljavaju ljude.

SAŠA MILOVANOVIĆ ZA TV PINK: Kurir je hrvatska novina, sve što Rodić radi je pogubno za srpski narod (VIDEO)

"Poverenje u Beograd se vratilo, od 2013. do 2016. godine, duplirali smo broj stranih turista u nešem gradu. Nova fontana na Slaviji, pešačke zone se uređuju... Što se Đilas nije setio da sredi Obilićev venac, pomeri bar jedan brod, od onog groblja brodova na Beogradu na vodi. Što bar nešto od toga nisu uradili...", upitao je Mali.

Kaže i da se sam Đilasa seća po podžemnim kontejnerima koji su propali, nameštenom tenderu za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra.

"Mislim da je čak njegov gradski menadžer bio i u zatvoru zbog toga", dodao je Mali.

Kako kaže, građani se Đilasa sećaju po "Pazl gradu" na Banjici, gde su pare Beograđana bačene uzalud, kao i na repliku Terazija na Novom Beogradu.

"To su radili Dragan Đilas i njegov pomoćnik Aleksandar Šapić. Eto, to je rezultat njihovog rada - ogroman dug koji je nama ostao, sa čim smo se borili i što smo rešili", rekao je Mali.

On je ponovio da uz uštede mogu da se pokrenu delovi grada, te dodao da se nikada više parkova nije radilo, ulica sređivalo, uz izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže.

"Sve ono što građanima Beograda nedostaje, pogotovo u opštinama gde Đilas možda čak nikada nije otišao za svog mandata. To je ta velika razlika i nije mi smešno kada pominje stotine miliona evra koje su njemu "plus-minus", a koje smo mi morali da vraćamo i koje je svaki Beograđanin vraćao u proteklom periodu", zaključio je Mali.

#Beograd

#Dragan Đilas

#Siniša Mali

#dug

'