AKTUELNO

On je ocenio da Kini koja ulaže u zemlje Zapadnog Balkana, nije u interesu destabilizacija regiona.

Granice na Balkanu se neće menjati, rekao je za Pink novinar Zoran Ostojić, dodajući da to ne bi moglo da se reši mirnim putem i da bi to uvelo Evropu u veliku nestabinost.

Gostujući u jutarnjem programu Televizije Pink, Ostojić je ocenio da zemlje Zapadnog Balkana da bi se kvalifikovale za ulazak u EU moraju prvo međusobno da sarađuju.

- Na zapadnom Balkanu mora da se stvori regionalna saradnja da bi ušli u EU, a da bi se kvalifikovali, moraju da probaju prvo međusobno da funkcionišu – rekao je.

Ostojić je naglasio i da je uticaj Kine na region Balkana pozitivan, kao i da joj je zbog velikih finansijskih ulaganja u interesu stabilnost celog regiona.

- Kina je kupila luku Pirej i gradi prugu od Pireja do Budimpešte – rekao je Ostojić naglašavajući da je Kini u interesu i dobar odnos sa EU i NATO kao faktorom stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Foto: Printscreen Youtube

On je ocenio i da Srbiji u interesu regionalna saradnja jer od nje ima velike koristi, dodajući da će doći do pomirenja zemalja u regionu, što će u budućnosti imati perspektivu.

Budući premijer neće biti Dačić

Govoreći o budućem premijeru Srbije, Ostojić je rekao da misli da će to biti neko ili iz SNS-a ili neki ekspert, ali svakako neko ko može da nosi ekonomsku priču.

Ostojić je rekao da je skoro siguran da premijer neće biti  predsednik SPS-a Ivica Dačić, dodajući da on (Dačić) već jeste tehnički premijer.

Klimatski sporazum i SAD

Govoreći o odluci američkog predsednika Donalda Trampa da SAD izađe iz Pariskog sporazuma o ekologiji, Ostojić je rekao da je Amerika dobila izolacionistu što nije prvi put u toj zemlji, ali je ocenio da je ta odluka privremena. On je dodao da je na Mmesto SAD odmah uskočila Kina, koja "mudro radi".

- Logično je da ako Amerika ode u izolaciju, uskoči Kina koja je sada lider svetske globalizacije i ona to mudro radi - rekao je Ostojić.

#Kina

#Premijer

#Srbija

#Zoran Ostojić

'