AKTUELNO

Vršilac dužnosti predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija još uvek nije iskoritila pun potencijal ekonomske saradnje sa Rusijom i dodao da je dogovoreno da iduća sednica Mešovite komisije za saradnju bude održana u Srbiji.

On je, nakon razgovora sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom, kazao da Srbija treba više da iskoristi ?priču? o slobodnoj trgovini sa Ruskom federacijom, i ujedno privuče ruske investicije kroz otvaranje različitih industrijskih zona za ruske preduzetnike kako bi investirali u proizvodnju u našoj zemlji odakle bi mogli izvoziti na razne strane sveta.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, nivo ekonomske razmene od 2,5 milijardi dolara moze biti prevaziđen i ići ka onome što je dogovorio sa Šojguom 2008.godine da razmena bude na nivou od 4 milijardi dolara.

"Sada su jabuke naš glavni izvoz u Rusiju, a vrednost je više od 100 miliona dolara.To pokazuje da nismo iskoristili sve mogućnosti. Kao što možemo sa jabukom možemo sa mnogo ozbiljnijim proizvodima?, istakao je Dačić.

Rekao je da je sa Rogozinom konstatovao da je saradnja dve zemlje izuzetno dobra i da treba da nastavimo dalje.

Foto: Tanjug

"Dogovorio sam sa Rogozinom da sledeća sednica Komiteta bude održana u oktobru u Srbiji, a da dotle pripremimo sve što bi mogli da uradimo. Tada će ruska strana doći sa prezentacijama svih novih ruskih tenhnologija u raznim oblicima kako bi videli gde mogu da učestvuju srpski stručnjaci?, rekao je Dačić dodajući da se radi ne o kopiranju drugih tehnologija, već izhradnji ruskih koje su naprednije od drugih.

Srbija na Međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu ima veoma zapažen nastup i očekujemo da će biti od velike koristil dodao je Dačić koji predvodi poltičko-privrednu delegaciju.

Foto: Tanjug

Tokom dva dana, kako je dodao, imaće brojne razgovore, koje je započeo sa generalnim direktorom Gazproma, a sastaće se još i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, šefom mađarske diplomatije Peterom Sijarto, kao i mongolskim premijerom.

Takođe on će govoriti na zvaničnom otvaranju Međunarodnog ekonomskog foruma i otvoriti štand Srbije.

#Ekonomija

#Ivica Dačić

#Rusija

#Srbija

#saradnja

'