AKTUELNO

U zdanju na Trgu Nikole Pašića predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu. Nakon toga je usledilo njegovo prvo predsedničko obraćanje, a zatim i sastanak Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

13:23 - Predsednik Aleksandar Vučić ušao u zgradu Predsedništva, dočekao ga je odlazeći predsednik Tomislav Nikolić. Nikolić mu je predao pečat i zastavu.

Foto: Tanjug

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Pink.rs

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: Tanjug

13:13 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić krenuo ka Andrićevom vencu. ispred skupštine ga dočekali građani Srbije koji su povicima "Aco Srbine" pozdravili novog predsednika države. Vučiće se poztdravio i grlio i ljubio sa građanima.

Foto: Tanjug

Nikolić prvi čestitao Vučiću

Uz izvođenje numere "Vostani Srbijo" završena je svečano polaganje zakletve predsednika Republike Aleksandra Vučića. Čestitke novom predsedniku prvi je uputio bivši predsednik Tomislav Nikolić, koji se sa Vučićem zagrlio i izljubio. Nakon toga, Vučiću su čestitali srpski patrijarh Irinej, a zatim i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministri u Vladi Srbije, i ostale zvanice.

13:05 - Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je za TV Pink da je predsedniku Vučiću rekao da mu da je čast i zadovoljstvo što sam radio sa njim i da je biti predsednik "velika čast" kao i da se nada da će Srbija biti podignuta na još bolji nivo, a da misli da za Vojsku Srbije "ideu bolji dani".

Foto: Tanjug

Kosovo i Metohija proslavili polaganje zakletve novog predsednika

U sverenom delu Kosovske Mitrovice u podne su uz državne zastave i zvuke sirena građani pozdravili polaganje zakletve novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića.Gradom je, nakon što je Vučić položio zakletvu, kružila kolona automobila sa srpskim zastavama, a na nekim vozilima bili su i posteri sa njegovim likom.

Foto: Tanjug

12:52 - Politički analitičar dejan Vuk Stanković ocenio je da će nesumnjivo regionalna politika fokus, i da to nije samo izazov već i zadatak.

-Provejava intencija da se nastavi prijateljstvo sa Kinom i Rusijom, bitni su i odnosi sa SAD odnosi, primetili smo da onog momenta kada je Vučić Ameriku ostvaio za kraj, vidi se da je sa obe strane ideja da se odnosi poboljšaju - ocenio je Stanković.

Što se tiče odnosa u regionu, Stanković ističe da je neminovno da živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima, što nije lako imajući u vidu zbog prošlosti.

12:40 - Ne plašim se posla koji je pred nama. Znate kako kažu, niko se u svom znoju nije udavio. Spreman sam da se oznojim. Na to me, uostalom, obavezuje i istorija 1817. Srbija je, posle godina ropstva, napravila prvi korak ka autonomiji. Danas, 2017. Srbija je dobila predsednika koji će se za njih boriti svim srcem, naroda će za mene biti isti i po pravima i da on mene traže – istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio građanima koji su se okupili ispred skupštine.- 20.000 ljudi došl je  da nas pozdravi ispred Skupštine Srbije, nadi i veri u drugačiju budućnost. - Nadam se da ću moći da odgovorim na svaki izazov koji je predamnom. To što volim ovu zemlju, to me čini hrabrim predsednikom - dodao je Vučić i zahvalio se poslanicima koji su ga trpeli kao predsednika vlade.

Foto: TV Pink Printscreen

12:35 - On je dodao da se još mnogo truda mora uložiti u odnosa sa SAD, bez obzira na različiti politiku prema Kosovu.

- Hoćemo otvorenu i široku Srbiju, zemlju različitih naroda koji žive u slozi, uređenju,udobnu za svakog čoveka u njoj. Tražiću od Vlade da nastavi sa reformama,od kojih su reforme u sudstvu možda i najvažnije. Mi jesmo i Evropa i svet – poručio je Vučić. Planiram da otvorimo i razgovore o ustavnim reformama, na to smo obavezani evropskim putem, ali i unutrašnjim potrebama, dodao je predsednik Srbije.

12:30 - Moramo razgovarati sa svima ali i ojačati svoje odbrambene kapaictete. Sloboda je vrednost koju su građani stavljali na najviši pijedestal, zbog toga želimo sami da branimo voje granice, nebo i vodu, zato ne želimo da ulazimo u vojne alijanse. Želimo da budemo svoj na svome. Tuđe nećemo, a svoje nedamo bićemo dovoljno jaki da to možemo i da učinimo – poručio je predsednik.

On je istakao da je region sistem spojenih sudova i sudbina i da nama ne može biti dobro, ako je drugima loše.

- Potrebno je da stvorimo budućnost u kojoj osnova neće biti strah i zazor. Hajde da stvaramo poslove jer stavaraju nas, i decu, dosta smo se sajranjivali po Balkanu vreme je da se rađamo, Čucvaći integritet Srbije, ali ći nastaviti razgovore. Dosta smo davali smrti, vreme je da damo život životu, dosta smo bili žrtve spostvenih strahova, vreme je da buduemo junaci budućnosti – pručio je predsednik i dodao se politika prema Rusiji neće menjati. Kako je dodao, potrebno je otvoriti i iskren unutrašnji dijalog oko Kosova, koji je možda i važniji od onog koji treba da vodimo sa Albancima.

12:20 - Danas kada stojim pred vama , pred Srbijom, nedaloeko od mesta gde je 1830. godine Miloš Obrenović proglasio prvi hatišerih i utemeljio ustavnost Srbije, ma koliko se spremao nemam dovoljno reči da objasnim i strah i nadu, preuzimajući ovu svetu funkciju. Potrebnija su mi dela, više nego reči. Na ovom mestu želim da se zahvalim svim prethodnim predsednicima Srbije, posebno predsedniku Nikoliću što je imao hrabrosti da podži jedine celihodne mere na putu oporavka Srbije – rekao je Vučić u obraćanju nakon polaganja zakletve.

Foto: TV Pink Printscreen

-Nemam više šta da dohvatim na političkom nebu, sve sam u politici ostvario - istakao je on, dodajući da zajedništvo mora da nam bude najvažnije, kao i da nema rezultatag bez međusobnog poštovanja.

Foto: Tanjug

Vučić je ocenio da nema slobode u ma kakvim podelama, nema rezultata bez međusobnog poštovanja, citirajući Džordža Orvela da je sloboda da ljudima kažeš ono što ne žele da čuju i da je to ono čime će se voditi.

-Priznali smo da nismo izabrani narod, da smo prestali da čekamo, počeli da tražimo, da smo prestali da se krijemo, da izlazimo na crtu, prestali smo da se nadamo da će nam neko nešto dati, da smo počeli da verujemo da nešto stvorimo, da smo prestali da se molimo za mrvice, a počeli smo da verujemo u sebe i Srbiju na tom temelju nameravam da zajedno gradim  - istakao je Vučić.

12:16 - Aleksandar Vučić se prvi put obraća kao predsednik Srbije u Skupštini.

12:11 - Počelo intoniranje himne Srbije "Bože pravde"

Foto: Tanjug

12:10 - Vučić položio zakltevu

Tekst zakletve

Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Foto: TV Pink Printscreen

12:07 - Aleksandar Vučić pristupio polaganju zakletve

Foto: TV Pink Printscreen

12:03 - Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je podsetila da je RIK na sednici 20. aprila utvrdila konačne rezultate izbora, prema kojima je Vućić dobio 2.012.788 glasova birača, što čoini 55.08 odsto, odnosno veću glasača, pa je shodno tome RIK utvrdio da je za predsednika izabran Vučić

- Na ovaj način stekli su se uslovi da pred Narodnom Skupštinom položi zakletvu- navela je Gojković.

12:02 - Politički analitičar Dejan Vuk Stanković je specijalnoj emisiji na TV Pink rekao da obraćanje Vučića građanima predstavlja sažetak njegove politike. Stanković je podsetio da je za 27 godina Vučić drugi čovek koji je pobedio u prvom krugu, ocenivši da je predsednik zemlje „ugaoni kamen političkog legitimiteta, jer ga direktno biraju građani“. Prema njegovim rečima, ključna je stabilnost zemlje kako unutrašnja, tako i stabilnost u odnosima sa drugim zemlja, te ekonomski razvoj zemlje, koji se vidi i prepoznaje.

Foto: Printscreen

- Vučić je hrabrim odlukama uspeo da uvede fiskalnu stabilnost, odblokirani su pregovori sa Kosovo...unapređeni odnosi sa Kinom – istakao je Stanković, ocenivši da polaganjem zakletve na Ustavu i Jevnđelju, Srbija potvrđuje svoj nacionalni i duhovni identitet. Na taj način, kako je dodao, Vučić pokazuje da uvažava slobode i prava koje poznaje Ustav, a ima i utemeljenje u duhovnoj istorijskoj vertikali. On je dodao da je to simbolično veoma važno, jer se uspostavlja se duhovni kontinuitet.

11:50 - Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se narodu ispred Doma Narodne Skupštine poručivši da "smo uredili svoju zemlju, nemojte da gledate nazad nego napred".

Foto: TV Pink Printscreen

-Gledajte u zemlju svoje dece, a ne svojih dedova. Ponosan sam na sve rezultate koje smo zajedno postigli, na svaki kilometar puta, na stotine mostova koje smo izgradili, na hiljade radnih mesta koje smo otvorili. I još mnogo posla je pred nama, što moramo zajedno da uradimo , a kao predsednik Srbije u vaše ime garantujem vam da ću čuvati mir i stabilnost, voleću uvek svoju zemlju, boriću se jednako za vašu decu kao i za moju. Ja sam veoma hrabar čovek, jer mnogo volim vas i našu Srbiju - poručio je Vučić građanima, pozdravivši ih svojim uobičajenim rečima "ajde zdravo, odoh ja da radim, živela Srbija", a iz mase su se mogli čuti poklici "Aco, Srbine".

Foto: TV Pink Printscreen

11.30 - U Dom narodne skupštine stigao je predsednik Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh Irinej.

11.15 - Skupština Srbije konstatovala je ostavku predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića zbog prelaska na dužnost predsednika Srbije. Kako je rekla predsednica parlamenta Maja Gojković time je i prestao mandat Vladi Srbije.

U parlamentu je, nakon konstatovanja ostavke, određena pauza do 12 sati kada će izabrani predsednik Aleksandar Vučić položiti zakletvu.

Građani pristižu da pozdrave novog predsednika. U holu Skupštine su i domaći i strani mediji, a za današnju svečanu sednicu akreditovano je oko 60 domaćih i stranih medijskih redakcija.

U samom holu su i dva velika cvetna aranžmana, gde bi, kako se očekuje, posle zakletve trebalo da bude priređen i koktel. Pre svih, u Dom Narodne skupštine stigao je budući generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Vučić će položiti zakletvu nad Ustavom, čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku, a ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalaziće se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Biografija Aleksandra Vučića

Novi predsednik Srbije Aleksandar Vučić rođen je 5. marta 1970. u Beogradu, gde je završio Zemunsku gimnaziju, a zatim diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1994.Srpskoj radikalnoj stranci pristupio je 1993, kada je i izabran za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.Za generalnog sekretara te stranke izabran je 1994. i na toj dužnosti ostaje do 2008.Imenovan je za direktora sportsko-poslovnog centra "Pinki" u Zemunu 1996, posle čega postaje ministar informisanja u Vladi nacionalnog jedinstva 1998. Bio je poslanik u Saveznoj skupštini Savezne Republike Jugoslavije u tri mandata - u Veću republika od februara 1998. i od maja 2000, a od 24. septembra 2000. izabran je za poslanika na saveznim izborima. Sa Tomislavom Nikolićem osniva Srpsku naprednu stranku, a na osnivačkoj konvenciji u oktobru 2008. godine izabran je za zamenika predsednika stranke. Nakon opštih parlamentarnih izbora održanih 2012. preuzima funkciju ministra odbrane i prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala. Posle ostavke Tomislava Nikolića zbog izbora za predsednika Srbije na predsedničkim izborima 2012. postaje v.d. lidera Srpske napredne stranke 24. maja 2012. Na Drugom kongresu stranke održanom 29. septembra 2012. jednoglasno je izabran za predsednika te stranke. Obavljao je funkciju ministra odbrane od 27. jula 2012. do rekonstrukcije Vlade Republike Srbije 2. septembra 2013, kada zadržava samo funkciju prvog potpredsednika Vlade zaduženog za borbu protiv korupcije i kriminala. Nakon pobede SNS na izborima 16. marta 2014. izabran je za predsednika Vlade Srbije, koja je formirana 27. aprila 2014. Funkciju premijera obavljao je do avgusta 2016, kada je, nakon pobede SNS na izborima održanim 24. aprila 2016. započeo novi mandat na mestu predsednika Vlade Srbije. Na izborima za predsednika Republike 2. aprila 2017. Vučić je osvojio 55 odsto podrške, odnosno 2.012.788 glasova. Na funkciji premijera ostao je do 30. maja 2017, kada je podneo ostavku, da bi danas položio zakletvu na funkciju predsednika Republike Srbije. Dobitnik je nagrade "Kapetan Miša Anastasijević" za ličnost godine 2012, kao i nagrade "Ličnost godine 2013" u izboru "Nezavisnih novina" Bosne i Hercegovine. Dobio je i nagrade "Čovek godine 2013" u izboru evropskog ma gazina "Man", "Najevropljanin 2013" u izboru međunarodne organizacije "Prva evropska kuća", "Vidovdanske nagrade 2013" koju dodeljuje Grad Kruševac i nagradu "Regionalni lider 2014" u izboru regionalnog žirija i čitalaca "Večernjeg lista" Bosne i Hercegovine. Kako je navedeno u službenoj biografiji na sajtu Vlade Srbije, strastveni je čitalac, naročito literature iz oblasti istoriografije i geopolitike, ali i srpske i svetske književnosti. Poseduje zavidnu ličnu biblioteku. Igra šah, rado prati utakmice košarke i fudbala. Tečno govori engleski i ruski, služi se francuskim i uči nemački jezik. Oženjen, otac Danila i Milice.

#Aleksandar Vučić

#predsednik

'