AKTUELNO

Počela sednica skupštine na kojoj se odlučuje o sudbini kosovske vlade.

Na vanrednoj sednici kosovske skupštine koja je počela danas nešto posle 10 časova, trebalo bi da se glasa o sudbini vlade, a ukoliko ona opstane, kosovski premijer Isa Mustafa će odmah skupštini proslediti na ratifikaciju Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, vladajuća Demokratska partija Kosova (DPK) Kadri Veseljija podržaće izglasavanje nepoverenja vladi, što je potvrdila Emilija Redžepi iz parlamentarne grupe Demokratske partije, inače bošnjačka poslanica kosovskoj skupštini.

O sudbini vlade raspravlja se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe, DPK Kadri Veseljija, koji je i predsedavajući Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, koje je kao posledica toga više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Foto: Beta

Od kako je peticija opozicije predata skupštini, odnosi između dve najveće partije su prilično su napeti, podseća RSE. Mustafa je protiv razrešenja vlade godinu dana pre isteka mandata, a u intervjuu za kosovski javni servis u utorak uveče rekao je i da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je inače mesec posta - Ramazan.

Koalicioni partner, DPK, još uvek se nije izjasnila o tom pitanju, a lider stranke Kadri Veselji u nekoliko navrata je ponovio da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da vlada nije bila efikasna u odlučivanju.

Opozicija tvrdi da je jasno da lideri obe partije brinu samo o funkciji i navode da je Veselji zainteresovan za poziciju premijera. Veselji je, uoči sednice u utorak uveče, razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija sa Crnom Gorom nađe pred skupštinom u sredu, pre sednice o poverenju vladi.

- Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji pre sednice o poverenju vladi, onda treba naći druga rešenja - rekao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske Unije, a vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova za izglasavanje tog sporazuma. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba. Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

#Kosovo

#Priština

#Skupština

'