AKTUELNO

Beograd je rešen da se obrati Ujedinjenim nacijama zbog izjave Vilijema Vokera, bivšeg šefa misije OEBS-a na Kosovu, da radi na projektu stvaranja "velike Albanije".

Prema još uvek ne potvrđenim informacijama, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović obavestiće zemlje članice UN-a o "sramnoj ulozi kreatora slučaja Račak" koji je poslužio za agresiju na Srbiju 1999. godine, koji je sada albanski lobista i jedan od autora plana za promenu granica na Balkanu.

VUČIĆ: VOKER JE VELIKOALBANSKI LOBISTA

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, rekao je da izjava bivšeg šefa verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijama Vokera da ima projekat za ujedinjenje Albanaca - na Kosovu, Albaniji i u dijaspori, predstavlja dokaz da je Voker velikoalbanski lobista i da se od početka zalagao za ostvarenje tog projekta.

Foto: Tanjug

- Srbija će na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM već borba protiv Srbije i stvaranje “Velike Albanije” - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da ne misli da će Srbija uskoro moći da vrati stvari unazad niti da natera Ameriku ni 23 zemlje Evropske unije da povuku priznanje Kosova, ali je rekao da se velika diplomatska borba nastavlja.

-Ovo je važna vest koju ne bi trebalo propratiti samo na dnevno političkom nivou, ocenio je Vučić.

-O ovoj Vokerovoj poruci ćemo tek da razgovaramo. I to na svim nivoima u Evropi i u svetu. Nije Vilijam Voker tek tako nešto izgovorio. On je porucio da ima projekat, da ima plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i takozvane albanske dijaspore. Dakle, de fakto, ima plan za stvaranje "Velike Albanije'" rekao je Vučić.

VOKER, ČEST GOST KOSOVA

SRPSKA LIGA: Voker je državni neprijatelj Srbije!

Predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev poručio je danas da jednom za svagda naša vlada mora da stavi do znanja svim stranim lobistima, agentima i neprijateljima srpskog naroda, da Srbija nikada neće pokleknuti i da će se do kraja boriti da sačuva svoje državne i nacionalne interese. - Srbija nikada neće pokleknuti i do kraja će se boriti da sačuva svoje državne i nacionalne interese i teritoriju Kosova i Metohije od albanskih terorista i njihovih plaćenika i moćnih zaštitnika sa Zapada, poput Vilijama Vokera koji se, još od kraja devedesetih, pod okriljem, navodno neutralne, međunarodne misije OEBS, zalagao za stvaranje "Velike Albanije“ na srpskoj zemlji, što je i dokazao svojom poslednjom izjavom da ima projekat za "ujedinjenje Albanije, Kosova i albanske dijaspore u jednu državu - izjavio je Đurđev. Prema njegovim rečima, neposredan povod za NATO agresiju na Srbiju 1999. godine bio je fabrikovan izveštaj o navodnim srpskih zločinima nad nevinim albalnskim civilima u Račku, istog tog Vilijama Vokera koji danas jasno pokazuje u čijem interesu je radio od samog početka. Đurđev i ističe da je Vokerov rad u OEBS bio običan paravan za širenje propagande o Srbima u svetu kako bi se pružila podrška šiptarskim teroristima u stvaranju nezavisne države na teritoriji južne srpske pokrajine, što su i podržale vodeće zemlje EU na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama. - S obzirom na nove dokaze o špijunskom i neprijateljskom delovanju Vilijema Vokera, kao, nekoć, opunomoćenog "verifikatora“ takozvane međunarodne zajednice na teritoriji Srbije, odnosno AP Kosovo i Metohija, protiv naše zemlje, Srbija mora da zatraži raspravu o tome i u Ujedinjenim nacijama, jer su izjave finskog patologa Helene Rante o "slučaju Račak“ u potpunoj suprotnosti sa lažiranim Vokerovim izveštajem koje su, pre svega, Amerikanci i Britanci iskoristili kao opravdanje za brutalnu agresiju 19 članica NATO na Srbiju - zaključio je Đurđev.

Bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker izjavio je da ima projekat za ujedinjenje Albanaca - na Kosovu, Albaniji i u dijaspori.

Voker je govoreći na svečanosti 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova, rekao da od 1999. godine često dolazi na Kosovo, "sa jednim ciljem, da Kosovo nastavi sa koracima koje svi čekaju od 1999. godine".

Ovaj put, dodao je Voker, došao je na Kosovo, jer želi da predstavi "novi projekat na kojem radi", objavili su prištinski mediji.

"Cilj ovog projekta na kojem radim je za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće", rekao je Voker.

Foto: Tanjug AP

VOKERU U SELU RAČAK OTKRIVENA STATUETA

Voker je široj javnosti poznat kao šef misije koja je svojim radom i izveštavanjem sa Kosova tokom sukoba 1998. i 1999. godine, uticala na formiranje međunarodnog javnog mnjenja da tadašnju SR Jugoslaviju treba bombardovati, što se i dogodilo u proleće 1999. godine.

U selu Račak su početkom 1999. godine pronađena tela 45 Albanaca, za čije ubistvo je tadašnja misija OEBS-a, na čelu sa Vokerom, bez dokaza optužila srpske snage bezbednosti, a ovaj događaj - iako nikad nije utvrđeno da se radi o masakru nad civilima - presudno je uticao na donošenje odluke NATO-a o bombardovanju bivše SR Jugoslavije.

Svi izveštaji srpske strane govorili su da su u Račku poginuli albanski teroristi -pripadnici OVK, ali na zapadu je taj događaj kvalifikovan kao zločin nad civilima, koji je poslužio kao izgovor za NATO bombardovanje koje je počelo krajem marta 1999. godine.

Vokeru je u januaru ove godine u selu Račak otkrivena statueta. Bio je prisutan na otkrivanju zajedno sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i bivšim kosovskim predsednikom Bedžetom Pacolijem.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#Velika Albanija

#Vilijam Voker

'