AKTUELNO

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je pouzdan partner i tradicionalni prijatelj Srbiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da, na 15. zasedanju Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinsko-ekonomsku i naučno tehničku saradnju u Suzdanju, nije bilo reči o naoružanju, jer to "nije u delokrugu rada Komiteta", prenose ruski mediji.

- Mi želimo da sa Rusijom imamo punu saradnju i prijateljske odnose, od političke sfere, preko ekonomije, nauke, kulture, obrazovanja, ali i u oblasti odbrane, bezbednosti, vojne industrije i takvu ćemo saradnju nastaviti i dalje - rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije saopštio je da se Srbija nije niti će se pridružiti ničijim sankcijama protiv Rusije ali da trpi posledice tih mera.

- Paradoksalna je situacija da su ćerke firme iz Rusije koje su registrovane i rade u Srbiji pod sankcijama, a ćerke firme ruskih kompanija koje su registrovane u EU nisu pod sankcijama - rekao je Dačić.

Zbog svih tih problema i problema koji su prouzrokovani cenom nafte na svetskom tržištu i problemima sa kursom evra i dolara, naša spoljnotronvnska razmena je 25 odsto manja u prošloj nego u pretprošloj godini, rekao je on.

On je ranije danas ponovio da Srbija neće uvoditi ekonomske sankcije Rusiji.

- Srbija je dosledna svojoj politici i nećemo se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama - rekao je Dačić i dodao da u skladu sa takvom politikom ekonomska saradnja mora i dalje da napreduje.

Dačić je dodao i da je Srbija zahvalna Rusiji zbog veta na donošenje rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i što je glasala protiv članstva Kosova u UN.

Kako je rekao, odnosi dve zemlje zasnivaju se na uzajamnom uvažavanju i poverenju i neprekidnoj podršci koju Rusija pruža Srbiji, što je rezultiralo potpisivanjem Strateškog partnerstva u maju 2013. godine.

I. P.

'