AKTUELNO

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerovic, čestitao je građanima Srbije 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i poručio da se uvek moramo sećati onih koji su nam doneli slobodu i za nju dali svoje živote.

"Ovaj dan je i veliki praznik za sve nas jer sa ponosom možemo da se setimo doprinosa koji smo dali u borbi protiv fašizma-najveceg zla 20.veka," rekao je Omerović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Na žalost i danas postoje oni koji bi da ponište istorijski doprinos jedinog istinskog antifašističkog pokreta - partizanskog i da izjednace žrtve sa zločincima, istakao je on.

"Postupci rehabilitacije osvedočenih ratnih zločinaca i pretvaranje saradnika okupatora u antifašiste su postali praksa. Stiče se utisak da rehabilitacija nema granica, što je ohrabrilo sledbenike i potomke notornih fašista i kvislinga..koji ne samo da su bili u službi okupatora nego su mu i idejno pripadali, da pokrenu postupak njihove rehabilitacije," istakao je Omerović.

On je upozorio da osporavanje žrtava i produbljavanje starih rana može dovesti do oživljavanja podela na nacionalnoj osnovi i kritikovao SPC zbog održavanja pomena "osvedočenim fašistima i ratnim zločincima" poput Dimitrija Ljotića.

"Prošlost i sve što je bilo u Drugom svetskom ratu se dogodilo i ostavilo toliko mnogo tragova da to ne može više niko promeniti..Pokusaji totalne revizije istorije Drugog svetskog rata nisu nam doneli ni jednu novu bitniju cinjenicu! I zato je Dan pobede nad fašizmom prava prilika da se Srbija sa ponosom seti svoje slavne antifasisticke proslosti ali da osudimo sve pojave i oblike fasizma koji se javljaju kao i one koji ih podržavaju!" zaključio je Omerović.

#Fašizam

#Meho Omerović

#žrtve

'