AKTUELNO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova prokomentarisao je pretnje i agresivan ton koji Srbiji stižu iz Albanije, kao i izostalu reakciju Evrope na nešto što bi, ako se ostvari, kako smatra, i nju vratilo unazad.

Agresivne pretnje Ramuša Haradinaja i sukobi u Makedoniji obeležili su dane za nama. U Beogradu je zbog toga održan sastanak zvaničnika Srbije sa ambasadorima država članica EU.

Ovom prilikom predstavljeni su stavovi Srbije u pogledu dešavanja u regionu, a osim apela da se osudi agresivna albanska retorika, srpske vlasti traže i nastavak dijaloga u Briselu, mirno rešenje za krzu u Makedoniji, poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država.

Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova i predsednik komisije za nestala lica smatra da su srpske stavove i apele mediji protumačili kao zahteve, ali da su svakako opravdani i smisleni.

Srbija nikako nije doprinela destabilizaciji situacije u regionu, niti tome da se od Albanaca čuju ovakve izjave. Međunarodna zajednica mora da razume i podrži Srbiju. Na sastanak koji je održan preneli smo naše stavove, a ovo je zadnji trenutak da se Evropa izjasni. Srbija se neće mešati u situaciju u Makedoniji, ali svakako da hoće kada je reč o Kosovu - rekao je Odalović za televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Kako je dodao, na sceni je vrlo agresivan nastup Albanaca, koji zagovaraju destabilizaciju, a Srbija sa pravom upozorava međunarodnu zajednicu.

Odalović je istakao da postoje principi međunarodnog prava, ali da je ovo poziv na cepanje država, te da reakcija zapada treba da bude sasvim drugačija.

- Treba otići u Tiranu i pitati ih šta im to znači i šta zagovaraju. Najavljuje se da će se ciljevi ostvarivati oružjem i tome ne sme da se ćuti. Evropa treba da shvati da bi to i nju vratilo unazad, a Zapadni Balkan treba da bude i njen deo - smatra Odalović.

Šta je još Odalović rekao na ovu temu, pogledajte u videu u nastavku:

#Kosovo

#Makedonija

#Ramuš Haradinaj

#Veljko Odalović

'