AKTUELNO

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je "vreme za drugačiji kvalitet dijaloga" sa Beogradom u kojem Evropska unije treba da zadrži centralnu ulogu.

- Imamo dobre odnose sa susednim državama, sa Srbijom smo angažovani u procesu dijaloga. Vreme je za drugačiji kvalitet dijaloga i on mora da se pretvori u proces pomirenja, prijateljstva i dobrosusedske saradnje između Kosova i Srbije - rekao je Tači tokom susreta sa ministarkom inostranih poslova Švedske Margot Valstrom.

- EU mora zadržati centralnu ulogu u procesu dijaloga - rekao je kosovski predsednik, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On se zahvalio Švedskoj na podršci Kosovu, dodajući da Priština od EU traži iskren i strateški dijalog, koji donosi integraciju regiona u EU.

- Shvatamo da je EU umorna od proširenja. Ali težnja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU ne treba trpi zbog ovog umora. Kašnjenje EU da približi region Zapadnog Balkana predstavlja pretnju za bezbednost. Vakum koji ostavlja EU žure da zauzmu druge ideologije, nacionalističke i religiozne - rekao je Tači.

#Beograd

#Dijalog

#Hašim Tači

'