AKTUELNO

Sud u Kolmaru odbio je zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji. Haradinaja srpsko tužilaštvo tereti za brojne ratne zločine na Kosovu i Metohiji krajem devedesetih.

10.15 - Dolazak Ramuša Haradinaja se na aerodromu u Prištini očekuje večeras, između 19 i 20 časova, kažu u njegovoj stranci. Nakon oslobađajuće odluke suda u Kolmaru, Haradinaj treba da preuzme pasoš i druge stvari koje su mu bile zaplenjene. Na aerodromu u Bazelu Haradinaj će u 17.30 avionom krenuti za Prištinu. Iz njegove stranke najavljuju okupljanje od 19 časova na glavnom trgu u Prištini, gde bi Haradinaj trebalo da se obrati.

9.30 -  Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je "ovo pobeda Albanaca" i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući. Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je "ova bitka dobijena" i zahvalio im na podršci. Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.- Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoa u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno - rekao je Haradinaj.

EVO KO JE RAMUŠ HARADINAJ I ZA KOJE ZLOČINE SE TERETI: KRVOLOK KIDNAPOVAO, MUČIO I KLAO CIVILE (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

9.17 - Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru na novom ročištu doneo je odluku da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske, ali nije dao obrazloženje svoje odluke. Francuski sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za izručenje Haradinaja, navodi se u saopštenju Apealaciong suda u Kolmaru. Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske. Sud međutim nije saopštio obrazloženje svoje odluke zbog čega nije saglasan sa izručenjem Haradinaja, odnosno koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni. Odluka suda bivšeg kosovskog premijera u sudnici je dočekana aplauzom.

9.00 - Ramuš Haradnij stigao je u zgradu suda i očekuje se početak sednice. Dok je čekao početak sednice Haradinaj je sedeo i listao papire, nešto zapisivao, sa ozbiljnim licem nešto zapisuje.

8.40 - Francuske vlasti su ispred suda u Kolmaru rasporedili jake mere obezbeđenja, a ispred zgrade suda okupilo nekoliko desetina građana.

Foto: Printscreen Facebook

Apelacioni sud u Kolmaru danas će, nakon dva odlaganja, saopštiti odluku o zahtevu Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja.

Francuski sud će, nakon dva odlaganja, na javnoj sednici zakazanoj za 9:00 sati saopštiti svoje mišljenje o ispunjenosti uslova za izručenje propisanih Evropskom konvencijom o ekstradiciji. U slučaju pozitivnog mišljenja Istražnog veća suda, odnosno saglasnosti sa zahtevom Srbije, Haradinaj bi imao pravo da uloži žalbu na tu odluku Vrhovonom kasacionom sudu Francuske, dok konačnu odluku o izručenju donosi francuska vlada, rekla je portparol suda u Kolmaru Sandra di Rosa. Ukoliko Apelacioni sud u Kolmaru da negativno mišljenje o zahtevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće, dodala je Di Rosa. U tom slučaju Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo da se žali na odluku.

Foto: Tanjug

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapA!en je 4. januara na granici A vajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku. Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Drecun ne očekuje odluku o izručenju

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ne veruje da će sud u francuskom gradu Kolmaru doneti odluku o izručenju Srbiji lidera Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnjeg lidera OVK Ramuša Haradinaja. Drecun je ocenio da bi u ovoj fazi to što je Haradinaj dobio albansko državljanstvo "trebalo da bude irelevantna činjenica za sud". - Možda je to neka igra koja se priprema. Eventualno nastavak ovog procesa, ako bi odluka bila da se on izruči pa da se ima pravo žalbe. U konačnom odluku donosi vlada, odnosno Ministarstvo pravde što znači da bi to bila politička odluka i možda je tu pripreman teren za nešto - rekao je Drecun.

#Francuska

#Presuda

#Ramuš Haradinaj

'