AKTUELNO

Oni su istakli da je veoma važno unaprediti ekonomsku saradnju Srbije i Estonije i da u toj oblasti postoji ogroman potencijal razvoja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Estonije Svenom Mikserom kome je rekao da bi punopravno članstvo u EU bilo dodatan zamajac u napretku Srbije ali samo pod uslovom da joj se ne postavi zahtev za priznavanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i skrenuo pažnju na zapaljive izjave albanskih lidera u regionu.

Predsednik Nikolić je poželeo uspešno predsedavanje Estonije Evropskoj uniji, koje preuzima 1.jula, i izrazio nadu da će ta zemlja nastaviti da podržava punopravno članstvo Srbije u EU, saopštila je Služba predsednika za saradnju s medijima.

Nikolić je naglasio da su teške reforme sprovedene uz veliku podršku građana i da je napredak u svim oblastima već vidljiv. Punopravno članstvo u EU bi dalo dodatni zamajac napretku, ali pod uslovom da se ne postavi zahtev za priznavanjem tzv. Kosova i Metohije, podvukao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug

- Građani Srbije se često pre opredele za poštovanje principa i istinu, nego za lagodan život. Zato, kada se govori o teškim uslovima za ulazak u EU, teško da će bilo ko u Srbiji moći da ubedi građane da prihvate nemoguće - priznavanje nezavisnosti - podvukao je Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Estonije Sven Mikser se zahvalio predsedniku Nikoliću na podršci i čestitkama na predsedavanju EU i rekao da će ta zemlja nastaviti da podržava punopravno članstvo Srbije u Evropskoj Uniji.

Zemlje zapadnog Balkana su još uvek opterećene događajima iz prošlosti i stare rane još nisu zacelile. Ulazak tih zemalja u EU će pomoći da dođe do pomirenja i doprineće miru i stabilnosti čitave Evrope. To će istovremeno pomoći privrednom razvoju tih zemalja, naglasio je Mikser i pohvalio reforme koje je sprovela Srbija.

- Reforme su bolne i nepopularne, ali su neophodne da bi jedna država i društvo napredovali. Važno je govoriti o tome da reforme nisu nužne Evropskoj uniji, već zemli koja ih sprovodi - istakao je ministar.

On je izrazio zabrinutost zbog nestabilnosti u Makedoniji i zapaljive retorike albanskih lidera. Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, Mikser je izrazio očekivanje da će dve strane biti konstruktivne i nastaviti dijalog.

#Sastanak

#Sven Mikser

#Tomislav Nikolić

#Vlada Srbije

'