AKTUELNO

Načelnik Generalštaba najavio modernizaciju oružanih snaga, nabavku dva helikoptera i jednog oklopnog vozila.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kaže da je vojska održala nivo operativvnih sposobnosti i da je bila spremna da reaguje na sve rizike po bezbednost Srbije i njenih građana.

On je istakao da će 2015. godinu pamtiti po tragičnom padu helikoptera, gde su četvorica vrsnih pripadnika vojske Srbije izgubila život, radeći na jednom humanom zadatku.

- Uvek je tako bilo. Gde je najteže, tu je vojska. Nažalost, svima teško pada kada u miru gubite ljudske živote - rekao je načelnik.

Kada je reč o budžetu, general Diković rekao je da nije zadovoljan ali da je realan, i da je to ono što je moglo da se obezbedi za vojsku.

General je istakao da je podela naoružanja na ofanzivno i defanzivno veštačka i da se svako borbeno sredstvo kako za napad tako i za odbranu od agresora.

- Neko može reći da se Srbija naoružava da bi ugrozila bezbednost neke zemlje u regionu, a to u stvari nije tako - istakao je prvi čovek Vojske Srbije i dodao da Srbija nije opasnost za bilo koju zemlju.

Diković je napomenuo da vojska prati situaciju na Bliskom istoku, i da je spremna da reaguje na bilo kakvu terorističku pretnju, ali i te kako treba da obratiti pažnju na korene teroizma.

Autor: D. jovanović

'