AKTUELNO

Iznošenje uvodnih reči tužioca u novom suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću završeno je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici i biće nastavljeno 27. aprila izvodhenjem svedoka.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je u uvodnoj reči da Ivanović nema ništa sa događajima iz aprila 1999. godine za koje je optužen, da zločin koji se desio zaslužuje pravdu ali da pravda nije kažnjavanje nevinih.

Vlajić je najavio da će u ponovljenom postupku odbrana pozvati troje novih svedoka a zatražio je i ukidanje mere kućnog pritvora i to da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode.

Tužilac Romulo Mateuš rekao je u uvodnom izlaganju da će tokom procesa tužilaštvo dovesti takođe tri nova svedoka i predstaviti nove materijalne dokaze.

Suđenje je vraćeno na početak nakon odluke Apelacionog suda u Prištini koji je poništio prvostepenu presudu suda u Mitrovici kojom je Ivanović bio osuđen na devet godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina.

"Apsolutno nije moguće da me osude, kada nemam ama baš nikakve veza sa tim, nije moguće. Oni mogu da urade kao prošli put ali ću se ja žaliti do kraja, kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti,"- rekao je Ivanović pred početak suđenja.

On je istakao da je spreman i da je ovo početak i da je na njemu i članovima njegove odbrane da dokazuju sve ono što su dokazivali do sada.

Ivanović je kazao da će u ponovljenom sudskom postupku verovatno uvesti još nekoliko novih svedoka koji će samo potvrditi ono što je već rečeno.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je novinarima da je Ivanović jedini okrivljeni u ovom slučaju i da mu se ponovo sudi za krivičnu odgovornost ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz 1999. godine.

Ponovno suđenje počelo je iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane a predsedavajući sudija Euleksovog sudskog veća Roksana Komša podsetila je da je optužnica za ovaj slučaj podignuta avgusta 2013. godine prvobitno protiv petorice okrivljenih Srba. Pored Komše u ponovljenom postupku Ivanoviću će suditi i dvoje novih sudija iz Hrvatske i Slovenije Iva Nikšić i Franciska Fišer.

Preko osamdeset svedoka saslušano je u prvostepenom sudskom procesu. Ivanović, koji je u kućnom pritvoru, slobode je lišen pre više od tri godine.

#Kosovo

#Oliver Ivanović

#Suđenje

'