AKTUELNO

On je objasnio da će na svakom biračkom mestu, uz predstavnike OEBS, biti prisutna i dvotrećinska većina članova biračkih odbora iz reda parlamentarne opozicije.

Republička izborna komisija je u redovnoj komunikaciju sa Misijom OEBS u Prištini kako bi se glasanje na predstojećim predsedničkim izborima sprovelo na bezbedan i zakonit način, izjavio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, koji je kao zlonamerne ocenio tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu.

Dimitrijević navodi da je takav model saradnje RIK i OEBS za sprovođenje glasanja na KiM uspostavljen još 2012. godine, da je dobro razrađen i podrazumeva prisustvo predstavnika OEBS na svakom biračkom mestu i kontrolu nad izbornim materijalom u svakom trenutku, kako bi se zaštitilo Ustavom garantovano izborno pravo svih građana na KiM.

On je kao zlonamerne ocenio tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu, kada se ima u vidu da će na svakom biračkom mestu, uz predstavnike OEBS, biti prisutna i dvotrećinska većina članova biračkih odbora iz reda parlamentarne opozicije.

Oni imaju pravo i obavezu da sprovode glasanje na biračkom mestu, kao i da prate transport izbornog materijala posle glasanja, a o njihovoj bezbednosti će se, kao i do sada, starati OEBS, rekao je Dimitrijević.

- Imajući u vidu dosadašnju odličnu saradnju sa OEBS na Kosovu i Metohiji, nisu mi jasne izjave i stavovi izneti u medijima, u kojima se izražava sumnja u nepristrasnost međunarodne organizacije kakva je OEBS - naveo je Dimitrijević u saopštenju.

#Kosovo

#OEBS

#Predsednički izbori

#Republička izborna komisija

'