AKTUELNO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas privredno gazdinstvo "Chirić Agro", jedno od najuspešnijih privrednih gazdinstava u Titelu.

Premijera su dočekali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i vlasnik i direktor kompanije Milan Ćirić.

Vučića su, na ulazu u krug kompanije, dočekali i građani sa kojima je kratko razgovarao, poručio im da aemo očuvati mir i stabilnost, kako bi mogli uspešno da radimo i napredujemo, zahvalio im se na dočeku i poželeo sve najbolje.

- Ko ima ovakav narod, nema čega da se plaši, ni ja se ne plašim - rekao je Vučić građanima.

- Ponosan sam što imam priliku što su ljudi u stanju da urade. Namera Vlade Srbije i Vojvodine je da ulažemo sve više novca ove godine. Samo za traktore, navodnjavanje, protivgradne zaštite izdvojeno je pet puta više novca – istakao je premijer.

Kako je istakao, cilj je da se pored svežeg voća i povrća, na strano tržište izvoze prerađevinje.

Foto: Printscreen

- Ovako treba da izgleda moderno gazdinstvo. Plan je da dovedemo zakon i o sezonskim radinicima, koji će mnogo olakšati rad privrednika a sa druge strane radnika – poručio je Vučić i objasnio kako bi se to poboljšalo.

Milan Ćirić rektor kompanije zahvalio se premijeru na svu pomoć i podršku.

- Ko seje, taj i bere – rekao je Ćirić zadovoljno nakon posete Vučića.

"Ćirić Agro" ima oko 200 zaposlenih, a bavi se uzgojem, sortiranjem i izvozom jabuka, pretežno u Rusiju. Površina zasada jabuke "Ćirić Agro" je 240 hektara, a kapacitet hladnjače 13. 500 tona, dok je u pripremi izgradnja hladnjače za još 8. 000 tona.

Gazdinstvo je podizanje zasada delom finansiralo od podsticajnih sredstava po konkursima Ministarstva poljoprivrede i pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

Posle Trsta - Niš?

Premijer je novinaram naglasio da je na samitu koji se završio juče u Beogradu predložio da se nakon Trsta, sledeći održi u Nišu.- To znači da će cela Evropa da dođe u Niš. Onda će da nam dišu Prokuplje, Blace i Kuršumlija. Tada ćete više posla da imate u Prolom banji. To su poslovi koje moramo da radimo.Edi Rama se saglasio, Zvizdić se saglasio sa tim. Mustafa je tražio nešto drugo, ali to je tri prema jedan.To bi bilo prvi put u istoriji da u Srbiji bude ovakav skup van Beograda - dodao je on.

Podsticanja sredstva su dobijena za 2013., 2014., 2015. i 2016. za po deset hekatara zasada. Podizanje zasada na ostalih 200 hekatara finansirano je iz sopstvenih sredstava gazdinstva i kreditne linije.

Odluku Prištine je ništavna, kao i u slučaju Trepče

On je istakao  da je vlada donela odluku kojom je uredbu Prištine o preuzimanju srpske imovine na Kosovu i Metohiji proglasila ništavnom, kao što je ranije učinila i u slučaju Trepče.

On je novinaram rekao da je takvo ponašanje Prištine i očekivano. Istakao je da su predstavnici Prištine, takođe, svaki put odbijali da razgovaraju o imovini u okviru dijaloga. Stoga taj potez Prištine, koji nije ništa drugo do otimačina tuđe svojine, a to smatramo smatramo ništavnom, rekao je Vučić.

- Ne želimo da teramo tuk na luk, ali moramo da razgovaramo. Da ne pomišljaju da će protiv Srba da sprovode akcije koje su sprovodli nekada - rekao je premijer.

On je poručio i da se neće odnost Prištne i Beograda značajno i brzo promeniti, ali Vlada Srbije čini sve da deca jednako idu u školu, da svi posećuju jednako lekara.

#Aleksandar Vučić

#Premijer

#predsednik

'