AKTUELNO

Otvaranje poglavlja veliki korak, primena zakona pravi izazov za evropski put Srbije.

Na konferenciji lista “Ekonomist” u hotelu “Metropol” pod nazivom “Svet u 2016” ocenjeno je da otvaranje prvih poglavlja sa EU predstavlja veliki korak, ali je sada glavni izazov za Srbiju na putu ka EU sprovođenje reformi.

Šef odseka za evropske integracije u Delegaciji EU u Beogradu Frek Janmat je rekao da brzina pristupanja Srbije EU zavisi pre svega o reformskih poteza koje će preduzeti zemlja kandidat.

“Relativno je lako uskladiti zakonodavstvo, a pravi izazov je primena zakona”, rekao je Janmat dodajući da najveće izazove očekuje u poglavljima 23 i 24, kao i u oblastima konkurentnosti i zaštite životne sredine.

Ambasador Holandije u Beogradu Hendrik van den Dol ocenio je da bi Srbija mogla da sustigne Crnu Goru, iako je ona već otvorila više od dvadeset poglavlja, ako se bude u potpunosti posvetila reformama.

"Konačno ste tu. Činjenica da smo otvorili poglavlja pokazuje ne samo da je Srbija ozbiljna po pitanju članstva u EU, već da smo i mi ozbiljni, da Evropa stvarno želi Srbiju"; naglasio je holandski diplomata.

Konferenciji su prisustvovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.  Prisutnima su se obratili i ambasadorka Francuske Kristin Moro, kao i ambasador Nemačke Aksel Ditman.

M.Đurović

'