AKTUELNO

Srbija je iznenađena usvajanjem rezolucije o prekidu dijaloga u prištinskom parlamentu, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Evropska komisija ocenjuje da poziv kosovskog Parlamenta na suspenziju "briselskog dijaloga" nije u skladu sa obećanjima koje daje Priština, niti doprinosi normalizaciji odnosa sa Beogradom. U Evropskoj komisiji navode da je Kosovo oduvek bilo čvrsto posvećeno dijalogu i daljoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, u cilju dobrobiti za svoje građane, ali i zbog činjenice da napredak u dijalogu prestavlja osnovu za napredovanja Kosova na putu ka EU. Evropska komisija poziva sve političke lidere na Kosovu da nastave svoj angažman u dijalogu i da rade na primeni sporazuma postignutih u okviru dijaloga. To je put napred, kako u procesu normalizacije odnosa, tako i kosovske evropske perspektive, poručeno je iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić naglašava da je sada jasno da su vlasti u Prištini prethodnih meseci podizanjem tenzija zapravo tražile izgovor da se prekine normalizacija odnosa i dijalog sa Srbima i Beogradom.

Đurić je u saopštenju naveo da Beograd ostaje posvećen razgovorima kao načinu za rešavanje sporova i usklađivanje interesa sa političkim predstavnicima Albanaca, ali da je jasno da nisu svi akteri u dijalogu opredeljeni za to.

- Posle javnog izjašnjavanja pokrajinske skupštine o pozivu na prekid dijaloga i duboko pogrešnog i nelegalnog pokušaja formiranja takozvane kosovske vojske, belodano je jasno da nisu svi akteri u dijalogu istinski opredeljeni za stabilnost i mir - zaključio je Đurić.

Kosovski parlament usvojio je ranije danas rezoluciju kojom traži bezuslovno puštanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom dok se taj zahtev ne ispuni.

Foto: Tanjug

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je povodom odbacivanja zahteva za reviziju presude protiv Srbije, da je to pravna pobeda.

- Dovoljan je pojedinac sa zlom namerom, dovoljan je Bakir Izetbegović - rekao je Vulin.

#Marko Đurić

#Priština

'